Attacker på nätet mot PEN Maltas Manuel Delia

Svenska PEN kräver att de maltesiska myndigheterna omedelbart skärper skyddet för journalister och aktivister på grund av den kampanj på nätet som riktats mot, generalsekreteraren för PEN Malta, Manuel Delia. 

Den 26 augusti skrev Manuel Delia i en blogg att flera falska epostmeddelanden hade skickats i hans namn och att en falsk webbsida spred lögner om honom. Manuel Delia är en känd bloggare och aktivist som står i frontlinjen för kampen mot korruption i landet. Attackerna mot honom startade efter att åtal hade väckts mot affärsmannen, Yorgen Fenech, för delaktighet i mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia, 2017. Tillsammans med en av juristerna, Jason Azzopardi, som representerar Galizias familj, hade Delia ifrågasatt opartiskheten hos en av domarna som skulle besluta om borgen.

Borgen nekades och detta rapporterades i flera medier. Kort därefter började flera medier få falska epostmeddelande från Manuel Delia och Jason Azzopardi där de försvarade affärsmannen, i tydligt syfte att undergräva åtalet mot Fenech. 

-        PEN International fördömer starkt den pågående attacken mot Manuel Delia och andra journalister och aktivister som har rapporterat om mordet på Daphne Caruana Galizia. Syftet med dessa falska webbsidor och epostmeddelanden är helt klart att hota och trakassera dem som kämpar för full rättvisa Daphne Caruana Galizia och fortsätter att undersöka korruptionen hon avslöjade. Vi uppmanar de maltesiska myndigheterna att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att journalister och aktivister kan arbeta utan rädsla för hot eller hot om våld, säger Salil Tripathi, ordförande i PEN Internationals Fängslade författares kommitté.

Efter att flera personer utsatts för hot och förtalskampanjer fördömde Maltas premiärminister desinformationskampanjerna och sa att även han hade utsatts för detta. Flera av de falska webbsidorna har nu tagits ned efter hot om juridiska åtgärder för att stoppa dem. 

-        De här samordnade attackerna dök upp en månad efter att utredningen av mordet på Daphne Caruana Galizia nått en milstolpe, då de maltesiska myndigheterna utpekades som ansvariga och uppmanades att stärka skyddet för journalister och yttrandefriheten i landet. Denna desinformationskampanj har haft en skrämmande effekt på mediernas frihet och måste omedelbart upphöra. Vi uppmanar myndigheterna att ta starkt avstånd från dessa skadliga attacker och göra sitt yttersta för att stoppa detta hot mot Maltas demokrati, säger Immanuel Mifsud, ordförande i PEN Malta. 

Bild: Karta Malta. Källa: ChumwaTrexBjankuloski06en, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons