Svenska PEN protesterar mot fängslandet av filosofen Uladzimir Matskevitj 

Den erkände belarusiske filosofen och författaren Uladzimir Matskevitj greps i Minsk den 4 augusti 2021. Skälen till varför han arresterats är, som så ofta i dagens Belarus, svepande och oklara, han påstås ha ”deltagit i organiserade massupplopp”. 

Matskevitj är en frontfigur för det intellektuella motståndet i Belarus. Han är en ”publik filosof” som genom sina föreläsningar och texter förklarar, planerar och propagerar för demokratiska förändringar i landet. Hans område inom filosofi är metodologi, och tillsammans med kollegor föreslår han olika metoder för demokratiska byggen och maktövergång från diktatur till demokrati. Trots den teoretiska karaktären av hans arbete drar han sig inte för att öppet polemisera med makten. Den 2 augusti skrev han ett öppet brev med titeln ”Till medborgare Lukasjenka från medborgare Matskevitj”. Två dagar senare greps han och sitter sedan dess i fängelse.

Fängslande av Matskevitjs är en del i det krig som belarusiska myndigheter för mot sitt eget folk sedan det riggade valet den 9 augusti 2020. De grupper som drabbas hårdast är författare, journalister, intellektuella och representanter för det civila samhället.

- Det krävs ett oerhört mod för att vara en oberoende röst i dagens Belarus. Listan över politiska fångar blir allt längre i takt med det hårdnande förtrycket. Lukajenkas övergrepp och maktapparat har haft en förödande inverkan på yttrandefriheten, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté. 

Svenska PEN kräver att Uladzimir Matskevitj och alla politiska fångar i Belarus omedelbart friges. 

Bild: Uladzimir Matskevitj