Peruansk journalist riskerar fängelse

I brev till Perus president och justitieminister protesterar Svenska PEN mot hoten och smutskastningskampanjen riktad mot den peruanska undersökande journalisten, Paola Ugaz, som är känd för sin rapportering om korruption. 

Hon har fått ta emot dödshot och möter dagligen trakasserier. Flera rättsprocesser om ärekränkning har inletts mot henne, som kan leda till fängelse eller att hon tvingas lämna landet. 

Paola Ugaz var medförfattare till boken om sexuella övergrepp inom den peruanska katolska organisation, Sodalicio de Vida Cristiana Vida, med titeln Mitad monjes, mitad soldados, (Hälften munkar, hälften soldater). Boken gavs ut 2015 och avslöjade den största skandalen inom en katolsk organisation i landet. Den beskriver ett mönster av sexuella, fysiska och psykologiska övergrepp.

Mäktiga grupper i Perus samhället använder sig av domstolar för att tysta journalister, genom att fabricera brottsanklagelser mot dem. 

PEN anser att anklagelserna, rättsprocesserna och de pågående trakasserierna mot Ugaz kränker hennes rätt till yttrandefrihet, liksom hennes medborgerliga och politiska rättigheter.  

PEN uppmanar de peruanska myndigheterna att dra tillbaka stämningarna mot henne och att omedelbart upphöra med trakasserierna mot henne så att hon kan fortsätta sitt arbete.

PEN uppmanar även de peruanska myndigheterna att dra tillbaka lagen om förtal. Lagen hindrar allmänheten från att få information och möjligheten att ställa myndigheter och organisationer till svars. Den inskränker yttrandefriheten och är även ett allvarligt hinder i arbetet för författare, journalister och publicister. 

Bild: Paola Ugaz / PEN International