Gui Minhai är årets första fall i kampanjen Tolv tystade röster

Den svenske-kinesiske förläggaren, författaren och poeten Gui Minhai fördes bort från sin semesterlägenhet i Thailand i oktober 2015. Han dök sedan upp i kinesisk tv i januari 2016 och hävdade att han frivilligt återvänt till Kina för att sona ett trafikbrott från 2003. Efter att 2017 ha getts viss frihet greps han åter i närvaro av svenska diplomater på ett tåg vid stationen i Jinan i januari 2018 och tvingades återigen att framträda i kinesiska media.  

2020 dömdes han till tio års fängelse i Kina för att "olagligt ha tillhandahållit information till utlandet". Under många år drev Gui ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Fängslandet av Gui Minhai är av allt att döma ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen."

Gui Minhai är det fjärde av tolv angelägna fall som Svenska PEN särskilt uppmärksammar i samband med att PEN firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

Kampanjen ”Tolv tystade röster” fortsätter att lyfta ett fall varje månad och kulminerar i september 2022 då Svenska PEN står värd för den 88:e internationella PEN kongressen som äger rum i Uppsala.

Den personliga introduktionen för Gui Minhai har skrivits av Bei Ling, Poet, redaktör, medgrundare av Independent Chinese PEN och vän till Gui Minhai. PEN:s kraft ligger i vårt finmaskiga nätverk av författare, poeter, förläggare, översättare och bibliotekarier. För att markera detta presenteras fallen genom en personlig introduktion skriven av någon av PEN:s medlemmar – en blandning av nobelpristagare, nya PEN-röster och etablerade försvarare av det fria ordet. 

Kampanjen sker i stolt samarbete med bibliotek och fristäder runt om i Sverige, bl a Uppsala, Gävle, Göteborg, Linköping, Norrköping, Östersund och Malmö. Gui Minhais fall lyfts också i samarbete med Svenska Förläggareföreningen.

Läs mer om Tolv tystade röster och fallet Gui Minhai på

https://www.svenskapen.se/tolv-tystade-rster

#12fall #freeguiminhai

 

Bild: Gui Minhai. Foto: Privat