MONTENEGRO

Svenska PEN fördömer de kontinuerliga angreppen från Montenegros regering och myndigheter på författare, journalister och medlemmar av människorättsorganisationer, bland dem PEN Montenegro.

– Ett demokratiskt samhälle måste se till att var och en är fri att uttrycka sin åsikt och peka på missförhållanden. Hätska attacker från makthavare mot sina kritiker är ett hot mot yttrandefriheten och följs inte sällan av andra inskränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter, säger Peter Karlsson, internationell sekreterare Svenska PEN.

Sedan valet i Montenegro 2020 har premiärminister Dritan Abazović och myndigheter kontinuerligt trakasserat PEN Montenegro och dess medlemmar, andra organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, liksom även oberoende medier och journalister. I augusti 2022 beskyllde Abazović PEN Montenegro för ”extremism och nationalism”. Författarna och PEN-medlemmarna Milorad Popović och Andrej Nikolaidis har varit starkt kritiska till ryska och serbiska försök till inblandning i montenegrinsk politik. PEN Montenegro fördömde tidigt det ryska angreppskriget mot Ukraina och stöder det ukrainska folket.