Liza Alexandrova-Zorina måste få stanna i Sverige

– Det måste gå att lösa frågan om den regimkritiska ryska journalisten Liza Alexandrova-Zorinas möjligheter att stanna i Sverige med sitt barn och sin man. Det säger Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson med anledning av att Migrationsverket beslutat att utvisa henne.

Liza Alexandrova-Zorina har bott i Sverige under flera år. I Ryssland har hon gjort sig känd som kritiker av Putins allt mer auktoritära styre. På senare år har den ryska regimen strypt det fria ordet och många journalister och författare har tvingats fly landet för att inte kastas i fängelse.

Liza Alexandrova-Zorina är gift med dramatikern och författaren Dmitri Plax, som också sitter i Svenska PEN:s styrelse, och de har ett barn på 14 månader tillsammans. Ansökan om att få stanna har handlat om att Liza Alexandrova-Zorina är anhörig, och där säger Migrationsverkets regler att ansökan om anhöriginvandring måste göras från ett annat land. Men under pandemin var det inte möjligt att återvända för att göra en sådan ansökan. Och under tiden har Ryssland startat ett angreppskrig mot Ukraina.

– Vi känner Dmitri Plax väl, säger Jesper Bengtsson. För några år sedan förlorade han sin son Peter och han mår fortfarande mycket dåligt efter det. Det skulle även mot den bakgrunden vara mycket beklagligt om hans och Lizas gemensamma barn lämnades utan sin mamma.

– Ingen Putinkritisk journalist bör utvisas till Ryssland i dessa dagar, säger Jesper Bengtsson. Det borde vara en självklarhet. Migrationsverket har sina regler att följa, men om det därmed finns tekniska frågor som behöver lösas så får parterna se till att göra det. Om hon återsänds för att ansöka om att få anhöriginvandra är det stor risk att hon aldrig får en chans att faktiskt göra en ansökan. Vi kräver att Migrationsverkets beslut ändras.