Ny intervjuserie om PEN:s historia

Som en del i firandet av Svenska PEN:s 100-årsjubileum vill vi uppmärksamma några av de som varit oumbärliga för PEN under åren som gått. I intervjuserien Återblickar – PEN 100 år delar åtta tidigare ordföranden och tongivande personer med sig av minnen och berättelser från sina år som PEN-engagerade. Genom intervjuerna framträder en bild av en organisation i rörelse och ständig dialog med sin samtid, men med ett tidlöst och orubbligt åtagande: att främja mångfalden av uttryck och att på alla fronter belysa och motarbeta det fria ordets inskränkningar.

Redan nu finns intervjuer med Per Wästberg och Agneta Pleijel publicerade. Vi kommer att publicera en intervju i veckan fram till årsskiftet. Samtliga intervjuer är genomförda av Elin Alfredsson Malmros.

Svenska PEN grundades 1922, bara ett år efter bildandet av PEN International och som ett av PEN-nätverkets första center. Vid bildandet blev poeten, översättaren och litteraturkritikern Anders Österling, då även ständig sekreterare i Svenska Akademien, vald till första ordförande. Sedan dess har 16 personer innehaft posten som ordförande, och har liksom andra tongivande personer inom PEN lämnat ett viktigt avtryck i organisationens historia.

Läs intervjuerna här.

Bild: Mario Vargas Llosa efterträds av Per Wästberg som ordförande för PEN International, Rio 1979. Bild från Per Wästberg sskrifter 1973-1983, Wahlström & Widstrand 1983.