Fängslade författares dag uppmärksammas på flera håll i landet

Den 15 november varje år högtidlighålls Fängslade författares dag av PEN-center runt om i världen. Det är ett tillfälle att uppmärksamma situationen för fängslade författare, att värna om yttrandefriheten och att protestera mot dess förtryckare. I Sverige uppmärksammats dagen på flera håll i landet. Här har vi samlat en del av programmen.

GÖTEBORG

Fängslade författares dag: Turkisk yttrandefrihet – en svensk angelägenhet
Stadsbiblioteket, Göteborg, tisdag 15 november kl 18

Medverkande är: Ramazan Güzel, domare och författare och en av de som står på listan över personer som Turkiet vill ha utlämnade, Suat Özcelik, journalist som arbetade för den största dagstidningen Zaman och därför tvingades fly från Turkiet, Helin Sahin, författare och Turkietexpert vid Olof Palme-centret samt Klas Grinell, idéhistoriker, författare och internationell observatör i Turkiettribunalen som kartlägger rättsövergrepp i Turkiet utifrån internationell människorättslagstiftning. Moderator: Marit Kapla, journalist, författare, styrelsemedlem i Svenska PEN samt sammankallande för Svenska PEN:s verksamhet i Göteborg.

Läs mer här.

JÖNKÖPING

Varje år den 15 november uppmärksammas Fängslade författares dag, på initiativ av Svenska PEN. Jönköpings läns museum, Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och Kulturutveckling Region Jönköpings län uppmärksammar Fängslade författares dag med ett samtal mellan författaren och journalisten Anders Rydell och poeten och tidigare fristadsförfattaren Ali Thareb. Samtalet pågår cirka 1,5 timme, inklusive frågestund. Fri entré, men begränsat antal platser, anmälan krävs.

Läs mer här.

STOCKHOLM

Fängslade författares dag
Tisdag 15 november kl 18-20
Bistro Guld på Sven-Harrys konstmuseum


18.00 Dörrar öppnas
18.30 Programmet börjar och pågår i ca en timme

Biljettpris: 90 kr. Endast förbokade biljetter, begränsat antal platser.

https://billetto.se/e/fangslande-forfattares-dag-biljetter-741166

Kvällen bjuder på poesi, musik och tal. Medverkar gör bland annat poeten Abdushukur Muhammet och skådespelaren Lena Endre. Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut Tucholskypriset som i år tilldelas den uiguriske författaren Perhat Tursun.

Läs mer här.

UPPSALA

tisdag 15 november kl 12.00-13.00 läser några av Uppsala författarsällskaps medlemmar texter av fängslade och förföljda författare. Glasgården, Uppsala stadsbibliotek.

Välkommen till en läsning av texter av förföljda och fängslade författare. Programmet är en del av Poesiveckan som anordnas av Bibliotek Uppsala.

Samarrangörer: Uppsala författarsällskap, Studiefrämjandet, Litteraturcentrum Uppsala och Svenska PEN

Läs mer här.

VÄXJÖ

15 november. 14-16, Det fria ordets hus.

I Växjö möter ni denna dag vår nya fristadsförfattare, Ceren Aslan. Vi skriver brev till fängslade författare, läser texter. Pratar om hur fritt är ordet?

Fika bjuder vi på.

Växjös nya fristadsförfattare - den turkiska journalisten Ceren Aslan - kommer att läsa en text som adresserar situationen för journalister och författare i Erdogans Turkiet idag.