En desperat regim som stryper yttrandefriheten

Protesterna i Iran har nu pågått i snart två månader. Regimens ofattbara våld och hänsynslösa förtryck måste få ett stopp. 

Det pågår en klappjakt på journalister för att stoppa bevakningen av protesterna. Journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi som var de första att rapportera om Mahsa Jina Aminis död är nu inspärrade i Evinfängelset där de riskerar dödsstraff.  Tillslagen riktar sig inte enbart till inhemska journalister eller utländska medier på plats i Iran utan även till dem som rapporterar från utlandet. Enligt brittisk polis har dödshot riktats mot två brittiskt-iranska journalister som arbetar i Storbritannien.

Enligt Kommittén för fångar i upproret Woman Life Freedom, som bildades efter att protesterna startade, har hittills 40 journalister, författare, musiker och poeter fängslats, där bland Yalda Moayeri,  Atefeh Charmahalian, Banafshe Kamali, Azadeh Dehghani, Alireza Khoshbakht, Vida Rabban, Fardin Kamangar, Mandana Sadeghi, Saman Yasin och Tomaj Salehi.

Iranska regimens censurlagar begränsar kraftigt iraniers mötes-, press-, tryck- och yttrandefriheter. För att strypa tillgången på intern såväl som extern information har iranska regimen sedan upprorets början även blockerat internetåtkomsten i hopp om att stoppa information och dokumentation av säkerhetsstyrkornas brutala övergrepp mot demonstranterna. 

Internetcensuren i Iran har aldrig någonsin tidigare varit så aggressiv som nu. Det är endast en webbläsare och ett mejlprogram som fungerar, och då med väldigt låg hastighet. Alla onlinespel är nedstängda så att spelens chattfunktioner inte ska användas av ungdomar. Cyberkampen mot iranska regimen förs nu via krypterade appar, webbläsartillägg, och VPN .

De regimkritiska protesterna i Iran bröt ut efter Mahsa Zhina Aminis död i häkte den 16 september, tre dagar efter att moralpolisen grep henne för att de ansåg att hon inte bar sin sjal på rätt sätt. Trots att iranska myndigheter använder brutalt våld, ridande poliser, tårgas, skjuter skarpt för att döda och har fängslat tusentals, vägrar demonstranterna låta sig tystas. I fyra decennier har den iranska regimen förtryckt sitt folk; massdödande, tortyr, fängslanden, censur och mycket allvarliga inskränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter. Fängelserna har fyllts av politiska aktivister, författare, poeter, konstnärer, arbetare, lärare och studenter, skolelever och ungdomar.

Den iranska människorättsorganisation, HRANA, rapporterar att 330 personer, varav 50 barn, dödats under de senaste protesterna. Chefsåklagaren uppger att 1 000 personer har åtalats i Teheran. Myndigheterna uppger inga siffror över hur många som har gripits totalt i landet, men enligt människorättsgrupper är det minst 15 000.

Irans högste juridiske ledare, Gholamhossein Mohseni Ejei, gjorde ett uttalande den 31 oktober där han utlovade att domstolarna skulle hantera fallen av de senaste upploppen med precision och snabbhet. De som avser att konfrontera och undergräva regimen kommer att straffas enligt lagliga normer. Enlig den rådande iranska rättsskipningen innebär det sannolikt framtvingade ”bekännelser” under tortyr, massrättegångar med anklagelser om sabotage och de i Iran så flitigt använda åtalen: ”korruption på jorden” och fiendskap med Gud”. Brottsrubriceringar som kan leda till dödsstraff. Nyligen inleddes en rättegång i Teheran där sex personer som deltagit i protesterna riskerar dödsstraff.

Våldet och förtrycket måste upphöra. Vi står i solidaritet med våra kollegor och med de som nu riskerar sina liv i kampen för frihet. 


/Svenska PEN 

#Freedom_of_Speech #Mahsa_Amini #Jina_Amini #Niloofar_Hamedi #Elaheh_Mohammadi #Iran #Swedish_PEN # Censorship #Iran_Protests #Internet_Shutdown 

I Svenska PEN:s tidskrift PEN/Opp publiceras nu texter direkt från protesterna: https://www.penopp.org

Länk till tidigare uttalande som gjordes tillsammans med det internationella PEN-nätverket i samband med PEN-kongressen i Uppsala: https://pen-international.org/news/pen-international-88th-congress-a-message-of-solidarity-with-the-women-and-people-of-iran?fbclid=IwAR0ktpyFtB_5csV-g4ADyIdQKUn4GiNXvmB1z905ElWuEhunFtfEAgn2Y9M