Stockholm: Fängslade författares dag

Fängslade författares dag
Tisdag 15 november kl 18-20
Bistro Guld på Sven-Harrys konstmuseum


18.00 Dörrar öppnas
18.30 Programmet börjar och pågår i ca en timme

Biljettpris: 90 kr. Endast förbokade biljetter, begränsat antal platser.

https://billetto.se/e/fangslande-forfattares-dag-biljetter-741166

Hela vinsten går till Svenska PEN:s verksamhet.

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet.

I år riktar programmet uppmärksamhet åt den mycket oroande situationen för uigurer och hur den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten.

Kvällen bjuder på poesi, musik och tal. Medverkar gör bland annat poeten Abdushukur Muhammet och skådespelaren Lena Endre. Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut Tucholskypriset som i år tilldelas den uiguriske författaren Perhat Tursun.

Perhat Tursun har sedan 1990-talet varit en litterär och kulturell förebild bland uigurer. Han har av vissa kallats den viktigaste modernistiska uiguriska författaren. I sina dikter, noveller och romaner har han ofta experimenterat språkligt och inte tvekat att utmana konservativa idéer. Perhat Tursun försvann i början av 2018, och 2020 rapporterades att han fått 16 års fängelse på oklara grunder.

Tucholskypriset
Tucholskypriset har delats ut sedan 1985 till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist. Priset är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935). Han var en av de intellektuella som skarpast kritiserade nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland. Han bodde i Sverige från 1929 och det var här fick han besked om att han fråntagits sitt tyska medborgarskap och att hans böcker brändes på bål.

Praktiskt om kvällen
På Bistro Guld finns tilltugg och dryck till försäljning innan och efter programmet.

Kvällen sker i samarbete med Sven-Harrys konstmuseum och Bistro Guld och med särskilt stöd av Region Stockholm. Tucholskypriset delas ut med stöd av Kulturrådet.