Nedim Türfent fri efter 2 400 dagar i turkiskt fängelse

Den 29 november kom den glädjande nyheten att den kurdiske poeten och journalisten Nedim Türfent släppts efter mer än sex år i fängelse. Han greps i maj 2016 och dömdes till åtta år och nio månaders fängelse på fabricerade anklagelser om terroristbrott.

”Vi välkomnar den efterlängtade frigivningen av Nedim Türfent, även om han aldrig borde ha tillbringat en enda dag i fängelse. Hans prövningar är en smärtsam påminnelse om den svåra situationen för yttrandefriheten i Turkiet och det höga pris som författare och journalister betalar för att de vågar tala klarspråk. I dag, när vi firar Türfents frihet, minns vi också alla dem som fortfarande är fängslade i Turkiet för att de fredligt uttryckt sina åsikter. Vi uppmanar återigen myndigheterna att släppa dem omedelbart och villkorslöst”, säger Ma Thida, ordförande för PEN Internationals Writers in Prison Committee.

Strax efter frigivningen talade PEN Internationals ordförande Burhan Sönmez med Nedim, som sa att han var mycket lycklig över att äntligen vara fri och tackade alla i PEN som stöttat honom under de här åren och bidragit till hans frigivning. 

 

Läs hela uttalandet på engelska här:

https://pen-international.org/news/turkiye-nedim-turfent-released-from-prison

Läs Svenska PEN:s tidigare uttalanden om Nedim Türfent:

https://www.svenskapen.se/brev-nedim-turfent?rq=Nedim%20T%C3%BCrfent