Ukrainske författaren Volodymyr Vakulenko identifierad bland de döda i Iziums massgravar

Igår kväll nåddes Svenska PEN av nyheten att den ukrainske författaren Volodymyr Vakulenko har identifierats bland de döda i massgravarna i Izium, Ukraina. Våra tankar går till Vakulenkos familj.

Iryna Novitska, hans ex-fru och mor till hans son Vitalik, skriver i ett inlägg på Facebook från den 28 november att en DNA-undersökning bekräftat att hans kropp återfunnits i massgravarna utanför Izium, Charkiv. "I kväll fick Volodymyr Vakulenkos föräldrar besked om att det var deras son som låg i grav 319".

Efter befrielsen av Izium i september, fick världen kännedom om massgravar med ukrainare som dödats under månaderna av rysk ockupation. 447 kroppar grävdes upp och i grav nr 319 fanns Volodymyr Vakulenkos kropp. Men på grund av det faktum att begravningen skedde under extraordinära förhållanden, under ockupationen, var det en DNA-undersökning som nu slutligen kunde bekräfta författarens död. Inledningsvis förnekades informationen om att det var Volodymyr Vakulenkos kropp i graven. Den 20 oktober sade talesmannen för Åklagarmyndigheten i Charkiv-regionen att det var en okänd kvinna kropp som låg i grav nr 319.

Bortförd i april

I april dök nyheten om bortförandet av författaren, aktivisten och volontären Volodymyr Vakulenko och hans son Vitalik i den ockuperade Iziumregionen först upp i sociala medier. Senare blev det känt att författarens son släppts, men det fanns ingen information om Volodymyr. Kommunikationen med hans familj återupptogs i september, när den ukrainska militären befriade Iziumregionen.

Familjen har fått veta att de ryska ockupanterna kom till Vakulenkos gård första gången den 22 mars: de konfiskerade familjens telefoner, dokument och ukrainsk litteratur. Dagen efter kom de tillbaka och grep Volodymyr tillsammans med hans minderårige son Vitalik, som har diagnosen autism. De tvingade författaren att klä av sig, tittade på hans tatueringar och misshandlade honom. Den 23 mars släpptes Volodymyr och hans son. Han lyckades gräva ner sin krigsdagbok under ett körsbärsträd i sin trädgård. Klockan 11 den 24 mars körde ett fordon med en "Z"-skylt och en trasig dörr upp till Vakulenkos hus. Författaren greps, kastades in i bilen och fördes i riktning mot Izium.

Volodymyr Vakulenko

Volodymyr Vakulenko föddes den 1 juli 1972 i Charkivregionen. Han är författare till 13 böcker, inklusive Monogram (2008), Du...är inte (2011), Suns familj (2011), Vi, provinsen! (2012), på senare år är han även känd som författare till litteratur för barn. Han arbetade under pseudonymen Volodymyr Vakulenko-K. Volodymyr Vakulenko har tilldelats ett antal litterära priser och hans verk har översatts till krimtatariska, belarusiska, tyska, engelska och esperanto. Sedan hösten 2013 stödde han aktivt Majdan och skadades i februari i Marinskiparken. Han anmälde sig som frivillig och från början av den fullskaliga ryska invasionen hjälpte Volodymyr Ukrainas väpnade styrkor i Charkivregionen.

Texten är baserad på PEN Ukrainas uttalande som återfinns här.

Läs Svenska PEN:s uttalande från april i samband med Volodymys försvinnande här.

Läs om massgravarna i Izium tex här.