Två poeter gripna i Iran

På morgonen den 5 december genomförde iranska säkerhetsagenter en razzia mot poeten Rouzbeh Sohanis hem. Sohani greps och fördes bort till okänd plats. Två timmar senare attackerades även poeten Aida Amidi på samma sätt. Säkerhetsagenterna terroriserade grannarna, slog sönder dörren och bröt sig in i hennes hem, där hon greps och fördes bort till okänd plats.

Uppgifterna om att de gripits och förts bort har publicerats på Telegram av Irans författarförbund, där båda poeterna är styrelseledamöter. Svenska PEN:s styrelseledamot Parvin Ardalan hade kontakt med Amidi dagen innan hon greps, men har ingen uppgift om var hon befinner sig nu.

Aida Amidi har haft ett nära samarbete med Svenska PEN under hösten. Den 17 oktober medverkade hon via länk i ett samtal om censuren i Iran, som ägde rum på Dawit Isaakbiblioteket i Malmö, den 22 oktober lästes några av hennes dikter upp på Dramatens stora scen i Stockholm vid programmet ”Kvinna, liv, frihet” i solidaritet med demonstranterna i Iran och den 26 november arrangerade Svenska PEN en kväll om Iran i Malmö, då en av hennes nyskrivna dikter lästes upp.

Några av hennes dikter publicerades nyligen i Svenska PEN:s nättidskrift PEN/Opp https://penopp.org/sv/artiklar/den-tjugotredje-dagen?fbclid=IwAR3l6vil2sO6PYlEJGG8-bTiH-6tXfuAKnpflLUfdL6QM-FxakM6q_FtaXU

2013 var hon en del av Shaerats samarbete mellan poeter från Sverige och Iran och publicerades då även i tidskrifterna Kritiker och Med andra ord.

Förtrycket i Iran förvärras för varje dag. Protesterna slås ned med urskillningslöst och ursinnigt våld. Tiotusentals personer har gripits, flera hundra har misshandlats till döds eller skjutits ihjäl. I summariska rättegångar har demonstranter dömts till döden.

Svenska PEN kräver att våldet upphör och Aida Amidi och Rouzbeh Sohani omedelbart släpps fria.