Saudiske bloggaren Raif Badawi är nästa fall i kampanjen Tolv tystade röster

Raif Badawi greps den 17 juni 2012 och åtalades för att ha brutit mot Saudiarabiens lag om informationsteknik och för att ha smädat islam. Brottet var att ha startat en hemsida vid namn “Free Saudi Liberal Network”, avsedd för en öppen diskussion om politik och samhällsfrågor där Badawi med stort mod ifrågasatte Saudiarabiens bristande yttrandefrihet och andra kränkningar av mänskliga rättigheter. Han hävdade, som muslim, alla religioners lika värde, lyfte fram det absurda i alla de inskränkningar som saudiska kvinnor utsattes för - och ifrågasatte hur det höga prästerskapet styrde landet med sin konservativa tolkning av islam.

Raif Badawi dömdes först till sju års fängelse och 600 piskrapp. Domen prövades på nytt och skärptes i maj 2014 till 1000 piskrapp, en bot på en miljon saudiska riyal (drygt 2 miljoner SEK), ett tioårigt reseförbud och förbud mot att framträda i media efter avtjänat straff. Bunden och inför en grupp åskådare fick Badawi motta de 50 första piskrappen. Protesterna var starka och ytterligare spöstraff har inte verkställts.

Raif Badawi är det femte av tolv angelägna fall som Svenska PEN  uppmärksammar särskilt i samband med att PEN firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

Kampanjen ”Tolv tystade röster” fortsätter att lyfta ett fall varje månad och kulminerar i september 2022 då Svenska PEN står värd för den 88:e internationella PEN kongressen som äger rum i Uppsala.

Den personliga introduktionen av Raif Badawi är skriven av Hana Al-Khamri, frilansjournalist och författare till boken Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia: Om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien. PEN:s kraft ligger i vårt finmaskiga nätverk av författare, poeter, förläggare, översättare och bibliotekarier. För att markera detta presenteras fallen genom en personlig introduktion skriven av någon av PEN:s medlemmar – en blandning av nobelpristagare, nya PEN-röster och etablerade försvarare av det fria ordet. 

Kampanjen sker i stolt samarbete med bibliotek, universitet och fristäder runt om i Sverige, bl. a. Uppsala, Göteborg, Linköping, Norrköping, Östersund och Malmö. 

Läs mer om Tolv tystade röster och Raif Badawis fall på https://www.svenskapen.se/tolv-tystade-rster

#12fall #raifbadawi