Badawi fortsatt fängslad trots avtjänat straff 

Bloggaren Raif Badawi från Saudiarabien, skulle ha frigivits den 28 februari efter att ha avtjänat ett tio-årigt fängelsestraff. Dessvärre är Badawi fortfarande kvar i fängelset, utan någon förklaring från myndigheterna. Svenska PEN kräver hans omedelbara frihet och uppmanar våra medlemmar att hjälpa oss att sätta tryck på Saudiarabien genom att skriva brev till Saudiarabiens kung eller skicka ett mail till ambassaden (seemb@mofa.gov.sa). Exempel på brev samt postadress finns här.

Raif Badawi har varit fängslad sedan 2012 för sitt arbete med “Free Saudi Liberal Network”, en webbsida avsedd att vara en plats för öppen diskussion om politik och samhällsfrågor i Saudiarabien. Med stort mod vågade Badawi ifrågasätta bristen på yttrandefrihet och andra kränkningar av mänskliga rättigheter i landet men priset har varit skyhögt.

Svenska PEN är i kontakt med den kampanjgrupp i Kanada som tillsammans med hans hustru Ensaf Haider arbetar för att få honom fri. De vädjar till oss att fortsätta sätta tryck på Saudiarabien.

Bild: Tom stol för Raif Badawi på Uppsala Stadsbibliotek som är ett av flera bibliotek runt om i landet som medverkar i kampanjen Tolv tystade röster. Foto: Astrid Rimm.