Tre års straffarbete för ett tal

Than Myint Aung, författare, filantrop och aktivist från Myanmar, blir månadens fall i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster. Than Myint Aung publicerade sina första noveller 1987 och har sedan dess utkommit med flera romaner och novellsamlingar. I samband med militärkuppen i februari 2021 greps Than Myint Aung och dömdes till tre års hårt straffarbete för ett tal hon höll på ett litterärt evenemang i Yangon 2019 då hon påstods ha ”uppviglat allmänheten till oroligheter”. Juntan har beskrivit talet som ett brott mot sektion 505a, en lag som är ökänd för att trakassera och tysta kritiska röster i Myanmar. 

Than Myint Aung har ett starkt engagemang för samhällets mest utsatta, något som märks tydligt i hennes litterära verk som ofta tar upp frågor om altruism (parahita) och social utsatthet i landet. Bland annat grundade Than Myint Aung 2001 Free Funeral Service Society (FFSS), en ideell organisation som erbjuder gratis begravningar för fattiga familjer. 2014 fick hon motta utmärkelsen ”Citizen of Burma” av exilorganisationen med samma namn för sitt filantropiska arbete. Med grund i sitt engagemang för samhällets mest utsatta utsågs Than Myint Aung 2016 till medlem i Yangon City Development Committee, det styrande administrativa organet för den tidigare huvudstaden Yangon. 

Than Myint Aung är det sjätte av tolv angelägna fall som Svenska PEN  uppmärksammar särskilt i samband med att PEN firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

Kampanjen ”Tolv tystade röster” fortsätter att lyfta ett fall varje månad och kulminerar i september 2022 då Svenska PEN står värd för den 88:e internationella PEN kongressen som äger rum i Uppsala.

Den personliga introduktionen av Than Myint Aung är skriven av Helena Thorfinn, Myanmarkännare och författare som är aktuell med boken ”I munkens skugga” som blev till tack vare hennes vistelse i Myanmar mellan åren 2014 - 2017.

Kampanjen sker i stolt samarbete med bibliotek, universitet och fristäder runt om i Sverige, bl. a. Uppsala, Göteborg, Linköping, Norrköping, Östersund och Malmö. 

Läs mer om Tolv tystade röster och Than Myint Aung fall på https://www.svenskapen.se/tolv-tystade-rster

#12fall #ThanMyintAung