Narges Mohammadi trotsar order om att återvända till fängelset

Narges Mohammadi, en känd iransk människorättsförsvarare, författare och skarp kritiker till den iranska regimen är ett av Svenska PENs fall i kampanjen ”Tolv tystade röster”. Hon greps den 16 november förra året och avtjänar en fängelsedom på två och ett halvt år och 80 piskrapp, för ”spridande av propaganda mot staten”. Den 22 februari fick hon tillfällig permission för att genomgå en hjärtoperation med order om att återvända till fängelset den 10 mars. Narges protesterar mot den orättfärdiga domen och vägrar därför att infinna sig i fängelset. I ett mejl till en vän i Svenska PEN berättar hon varför hon håller sig undan: 

Jag erkänner inte ett system med religiös totalitarism, anti-rättvisa domstolar, anti-mänskliga rättigheter och repressiva domstolsbeslut. Jag använder alla medel för #CivilDisobedience.

I de senaste två rättegångarna har jag dömts till fängelse och spöstraff. I det första fallet på grund av protesten mot de religiösa regeringstjänstemännens skamlösa attacker mot min kropp, och i det andra fallet på grund av att jag hävdat föreningsrätten och rätten att organisera sig, vilka båda tillhör de mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

Att politiska, civila och fackliga aktivister döms domstolar som inte är oberoende är inte rättvisa utan ett sätt att förtrycka och skrämma samhället. Vi, folket, måste stå emot, inte bara för att vi inser vad som är "rätt" utan också för att uppfylla vår "plikt" och visa vår auktoritet gentemot den olagliga regeringen.

Jag anser att den repressiva regeringens vulgaritet och auktoritarism bör utmanas av åtminstone miniminivåer av fredligt civilt motstånd. Vi måste stärka och visa den legitima auktoriteten och folkets grundläggande rättigheter inför den olagliga regimen. Ett system som kränker mänskliga rättigheter har självklart ingen legitimitet på grund av uppenbara "brott mot mänskligheten", det förtjänar inte lydnad och respekt. I detta avseende är civil olydnad mot omänskliga lagar en civil och fredlig rörelse.

Jag accepterar inte domarna mot mig, och nu håller jag mig undan för sjätte dagen som ett uppror mot att återvända till fängelset. Tyvärr fick jag i går ett brev om att min borgensmans egendom ska konfiskeras, vilket visar att den auktoritära regimen inte drar sig för någon omänsklig eller olaglig handling. Jag kommer att inte lyda åklagarens order att återvända till fängelset så länge som min protest inte leder till att min borgensmans egendom förverkas. #CivilDisobedience

/Narges Mohammadi, mars 2022

Översättning, Elisabeth Löfgren

Bild lånad från Narges Mohammadis Instagram