Utlämningar inte acceptabla – regeringen måste förtydliga avtalet

 – Avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet som banar väg för ett Natomedlemskap är vagt och otydligt. Det får inte råda minsta tvivel om att Sverige inte under några omständigheter kommer att utlämna turkiska publicister, författare och journalister som sökt sig hit för att de är förföljda i sitt hemland. 

Det säger Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson i en kommentar till avtalet mellan de tre länderna. Han betonar att svensk lag måste gälla på svensk mark.

– Regeringen i Ankara har ofta krävt att personer som sökt skydd här för att det fria ordet är begränsat i Turkiet, utlämnas. Den svenska regeringen har alltid avfärdat dessa krav och detta måste även gälla framgent.

I ett uttalande efter avtalets undertecknande sade statsminister Magdalena Andersson att man inte ska vara orolig för att människor kommer att utlämnas, bara de inte ägnat sig åt terrorism.

– ­Det är troligen den avgörande frågan. Turkiet har en helt annan definition av vilka som är terrorister och det är vanligt att skribenter anklagas för terrorism enbart för att de skrivit något för Erdoğan misshagligt. Det är den gränsen Sverige måste upprätthålla utan att för ett ögonblick närma sig den turkiska definitionen. Jag anser också att Sveriges regering måste klargöra hur de ser på de här frågorna, säger Jesper Bengtsson.

 

Bild: Magdalena Andersson Foto: Creative Commons