Kaos, konflikt, straffrihet

PEN Internationals årliga sammanställning av fall som organisationen arbetar för, PEN International Case list 2021, ger en översikt och visar på globala trender och vilka utmaningar författare och journalister ställs inför i olika länder världen över.

Under 2021 hade utbredda konflikter en förödande inverkan på livet för otaliga människor globalt, bland dem författare, journalister och konstnärer.

Liksom under 2020 införde många regeringar åtgärder för att censurera information och rapportering om covid-19 och deras hantering av pandemin, såväl som kritik av deras politik i bredare frågor. Onlineplattformar stängdes ner och journalister i Bangladesh och Venezuela greps för att ha spridit "falska nyheter". I Tunisien var covid-19 ett av skälen som användes för att motivera en plötslig avsättning av regeringen och presidentens upplösning av parlamentet.

Under 2021 återuppstod också våldsamma autokratier; militärens statskupp i Myanmar i februari, och talibanernas återkomst till makten i Afghanistan i augusti, vilket resulterade i att många författare och PEN-medlemmar tvingades fly och de som stannade kvar tvingades till tystnad. Två PEN-medlemmar, Abdullah Atefi och Dawa Khan Menapal, sköts ihjäl när talibanerna tog kontroll över Kabul. Minst fem poeter och författare dödades av juntastyrkor i Myanmar, bland dem poeterna Myint Zin och K Za Win, som besköts av säkerhetsstyrkor när de deltog i en fredlig demonstration, och poeten Khet Thi, som bortfördes och enligt uppgift torterades till döds.

Det långvariga förtrycket är fortfarande en realitet för författare i Kina, Turkiet, Egypten, Iran och Kuba.

I Belarus fortsatte demokratiaktivister att protestera mot det omtvistade presidentvalet i augusti 2020 medan det belarusiska PEN-centret, som upplöstes av Högsta domstolen i augusti, tvingades i exil.

I Etiopiens Tigray-region blev journalister som försökte rapportera om konflikten trakasserade och arresterade. Yttrandefriheten var också ett offer för våldet i konflikten mellan Israel och Palestina.

I Nicaragua ledde censuren kring de mycket kritiserade valen i november till att mängder av journalister greps, media stängdes och dissidenter, inklusive PEN-medlemmar, tvingades lämna landet. På liknande sätt präglades valen i Uganda av utbrett statligt våld, med oppositionskandidater och deras anhängare som godtyckligt greps, fängslades och åtalades på fabricerade anklagelser, och journalister trakasserades och misshandlades för att ha rapporterat om oppositionens valkampanjer.

2021 var det tjugo år sedan tolv eritreanska författare och journalister fängslades. De hålls fortfarande fängslade utan rättegång och utan kontakt med omvärlden. En av dem är den svensk-eritreanske Dawit Isaak.

Mängder av författare avtjänar långa fängelsestraff eller långvariga häktningar i bland annat Bahrain, Kina, Egypten, Iran, Turkiet, Förenade Arabemiraten och Vietnam.

2021 slutade med hotet om ytterligare väpnad konflikt i Ukraina, där Ryssland anklagades för att föra en medveten kampanj för desinformation och inskränkning av yttrandefriheten.

Länk till Case-list 2021