Ashraf Fayadh släppt ur fängelse

Den palestinske poeten och curatorn Ashraf Fayadh som suttit i saudiarabiskt fängelse sedan 2014, dömdes 2015 till döden för blasfemi – ett straff som senare omvandlades till åtta års fängelse och 800 piskrapp. Emellertid har vi glädjande nog nåtts av nyheten att han släpptes ur fängelset den 22 augusti!

Fayadh, som är hedersmedlem i Svenska PEN, greps av saudisk polis första gången 2013, anklagad för att ha framfört ”vilseledande åsikter” om islam. Han frigavs mot borgen men greps återigen 2014, denna gång anklagad för hädelse och för att ha förolämpat kungadömet Saudiarabien.

Fayadh föddes i ett flyktingläger och saknade saudiskt medborgarskap. Hans tid i fängelset har varit oerhört svår. Hans släktingar lever i Gaza och har därför inte kunnat förse honom med extra mat och andra förnödenheter som är brukligt i saudiska fängelser. Hans far drabbades av stroke vid beskedet om att sonen skulle halshuggas, och avled några månader senare. Fayadh förvägrades att närvara vid begravningen.

För några år sedan blev han dödshotad av andra fångar efter att han lånat pengar för att handla mat och inte kunnat betala tillbaka.

Utdrag ur dikt i samlingen Instructions Within (2008), i engelsk översättning av Jonathan Wright:

 

Don’t give up hope.

Take heart from the exile from which you are fleeing!

This is intensive training for living in Hell

and in your harsh conditions.

My god, is Hell somewhere on Earth?

 

 Foto: Ashraf Fayadhs Instagramkonto