Brev från Aida Amidi

Svenska PEN har tidigare berättat om den iranska poeten Aida Amidi, som släpptes fri mot borgen i december efter att ha suttit fängslad i 31 dagar. Hon anklagas för att ha konspirerat mot den iranska regimen och ska infinna sig i rätten den 19 februari. Aida hade strax innan hon blev frihetsberövad ett nära samarbete med Svenska PEN och medverkade bland annat via länk i oktober i ett samtal om censuren i Iran som hölls på Dawit Isaakbiblioteket i Malmö. Hennes dikter har lästs på Dramaten i samband med en solidaritetskväll för protesterna i Iran och även publicerats i Svenska PEN:s nättidskrift PEN/Opp

Här publicerar vi ett brev från Aida Amidi, där hon berättar om sitt fall och om IWA, det iranska författarförbundet:

 

Om mitt fall och IWA 

Den 5 december 2022 greps jag i mitt hem. Omkring klockan ett på dagen slog säkerhetsagenter sönder ytterdörren och genomförde en husrannsakan utan någon arresteringsorder. De beslagtog flera av mina tillhörigheter, bland annat datorer, mobiltelefoner, USB-stickor, anteckningsböcker, minneskort till kameran och andra saker. Framåt kvällen avbröt säkerhetsagenterna razzian och tog mig till avdelning 209 i Evinfängelset.

Efter att ha förhörts i åtta timmar fördes jag dagen därpå till åklagarmyndigheten. Jag anklagades för konspiration och maskopi i syfte att motarbeta nationens säkerhet och för att ha propagerat mot regimen. Det gavs ingen närmare förklaring om bevisen för anklagelserna.

Under förhören fick jag veta att jag gripits på grund av att jag är styrelseledamot i Irans författarförbund (IWA) och de uttalanden vi gjort till stöd för demonstranterna, särskilt för kvinnorna och det kurdiska folket. Förhörsledarna pekade också på några tidigare inlägg på sociala medier där jag uttryckt mitt stöd för demonstranter och fångar. Bland annat på en av mina dikter som jag publicerat ihop med en bild på flickorna på Enghelab-gatan (”Flickorna på Revolutionsgatan”) som de menade var ett exempel på protest mot hijab. 

Jag satt fängslad i 31 dagar. Den 5 januari 2023 släpptes jag villkorligt mot borgen. Sex dagar senare fick jag veta att mitt fall vidarebefordrats till Islamiska revolutionsdomstolen, avdelning 26. En dag senare meddelades datum för rättegången. Jag måste inställa mig i rätten den 19 februari. När jag nu förbereder mig inför det tänker jag på alla kvinnor som fortfarande sitter inlåsta. Modiga kvinnor som speglar den sanna av bilden av kvinna, liv, frihet.

Datumet för rättegången mot poeten och styrelseledamoten Roozbeh Sohani, som greps samtidigt som jag och släpptes mot borgen efter 22 dagar, har ännu inte fastställts. 

Alireza Adineh, poet och före detta styrelseledamot i IWA som greps den 26 december 2022 och släpptes mot borgen 27 dagar senare, väntar också på att hennes rättegångsdatum ska tillkännages.

IWA:s sekreterare, poeten Ali Asadollahi arresterades den 21 nov 2022 på oklara grunder och befinner sig för närvarande i fängelset Fashafouyeh söder om Teheran.

Författaren Reza Khandan (Mahabadi) och översättaren Arash Ganji, båda före detta ledamöter i IWA:s styrelse, sitter fängslade sedan september 2020 respektive november 2021. Keyvan Mohtadi, en av IWA:s medlemmar, har dömts till sex års fängelse efter att ha suttit i förvar i över åtta månader.

IWA är det äldsta författarförbundet i Iran och har kämpat för yttrandefrihet och avskaffandet av censur i landet i över 54 år.

Många medlemmar har hotats, gripits, fängslats och till och med mördats. Poeten och författaren Mohammad Mokhtari och författaren och översättaren Mohammad Jafar Pouyandeh mördades i december 1998 i den rad av politiska mord som går under namnet ”kedjemorden i Iran”. Poeten och IWA-ledamoten Baktash Abtin, som suttit fängslad sedan september 2020, insjuknade i covid och avled i januari 2022 efter att han med avsikt undanhållits vård.

 

/Aida Amidi, januari 2023

 

Läs mer om Aida Amidis fall i tidigare artiklar:

https://www.svenskapen.se/senaste-nytt/2022/12/6/tv-poeter-gripna-i-iran?rq=aida%20amidi

https://www.svenskapen.se/senaste-nytt/2023/1/5/aida-amidi-slppt-mot-borgen?rq=aida%20amidi