Turkiet: Respektera yttrandefriheten och rätten till information efter de förödande jordbävningarna

PEN-centren nedan vill framföra sin djupaste medkänsla och sitt stöd till alla dem som drabbats av de två jordbävningarna i sydöstra Turkiet och Syrien den 6 februari 2023. Fler än 41 000 människor har när detta skrivs bekräftats döda. Tiotusentals saknas fortfarande. Vi beklagar de anhörigas sorg och uttrycker vår solidaritet med vännerna i Turkiska PEN och Kurdiska PEN.

Samtidigt protesterar vi, i skarpa ordalag, mot den censur och de begränsningar av mediefriheten som Turkiet har ägnat sig åt efter katastrofen. Vi uppmanar myndigheterna att respektera behovet av fri tillgång till sociala medier som Twitter, Tiktok, Google och Facebook, särskilt när viktiga solidaritetsaktioner organiseras där.

Vi stödjer Turkiska journalistförbundet (TGS) som har uppmärksammat och protesterat mot att journalister hindras att göra sitt jobb. Vi stödjer också den anmälan som gjorts av Veysel Ok, jurist och medgrundare av den Turkietbaserade fristående organisationen Media and Law Studies Association, mot mobiloperatörer och mot ledningen för landets informations- och telekommunikationsmyndighet (BTK), för tjänstefel, hindrande av kommunikation, vållande till annans död och vållande av kroppsskada.

Ett antal journalister rapporteras ha gripits efter jordbävningarna, bland dem Volkan Pekal från tidningen Evrensel som greps den 7 februari efter att ha tagit bilder på ett sjukhus i Adana. Två andra gripna journalister, Mahmût Altintaş och Sema Çağlak, frigavs efter förhör och efter att ha fått sina presskort beslagtagna. Mot ytterligare två journalister, Merdan Yanardağ och Enver Aysever, har brottsutredningar inletts efter anklagelser om att de ska ha uppviglat till hat. Vidare greps statsvetaren Özgün Emre Koç och hölls kvar i förvar över natten efter han att i sociala medier spridit information om jordbävningen.

Det har också kommit till vår kännedom att endast journalister utrustade med de nya turkosfärgade presskort som 2018 ersatte de äldre gula tillåts rapportera från jordbävningsområdet. Enligt uppgift har förseningar i uppgraderingsprocessen gjort att inte alla professionella journalister har fått sina nya presskort.

Regeringen har vidare lanserat en kritiserad app för vad man kallar desinformationsrapportering. Allmänheten uppmanas att använda appen för att anmäla konton i sociala medier som sprider vad man menar är desinformation. Detta alltså i en situation då hela Turkiet och omvärlden kämpar för att rädda liv och samordna sitt stöd till överlevande. Vi finner det oacceptabelt att Turkiet begränsar möjligheterna till nyhetsförmedling och kommunikation som i detta läge är avgörande för effektivt räddningsarbete.

Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson kommenterar Turkiets begränsningar av mediefriheten "I katastrofer som denna är det av extra vikt att allmänheten kan ta del av öppen och fri information. Tillgången till internet och sociala medieplattformar har sedan jordbävningen dessutom på ett mycket konkret sätt räddat liv när människor skickat meddelanden inifrån rasmassorna. Turkiets försök att begränsa fri journalistisk och fri information från och om katastrofområdena är ett hot mot yttrandefriheten, men också ett hot mot människors liv och hälsa."

Vi uppmanar också den turkiska regeringen att inte praktisera det tre månader långa undantagstillstånd som har utfärdats för de drabbade områdena. Detta för att inte ytterligare beröva invånarna deras rätt till pålitlig nyhetsförmedling och säkra kommunikationsformer. I en tid som denna, och särskilt med president- och parlamentsval som närmar sig, måste press- och yttrandefrihet respekteras. Vi kommer att fortsätta att bevaka situationen vad gäller yttrandefrihet i sydöstra Turkiet under undantagstillståndet.

Representanter för de PEN-center som undertecknat detta uttalande önskar mod och styrka till alla dem som arbetar för att stärka jordbävningsoffrens rättigheter och tillgodose deras behov.

Svenska PEN

Norsk PEN

PEN International

PEN Türkiye

Kurdish PEN

Vietnamese Abroad PEN Centre

PEN Netherlands

Danska PEN

Wales PEN Cymru

San Miguel PEN Centre

Croatian PEN

PEN Armenia

PEN Quebec

English PEN

Irish PEN/PEN na hÉireann

PEN Esperanto

PEN Melbourne

PEN Sydney

PEN Lebanon

 

Foto: Onur Erdoğan, Wikimedia Commons