Internationellt upprop i protest mot förtrycket i Iran

Svenska PEN är en av flera internationella organisationer som undertecknat ett gemensamt upprop med anledning av det pågående förtrycket i Iran. Brevet är ställt till europeiska regeringar med uppmaningen att samtliga medlemsländer ska kalla in Irans ambassadörer på internationella kvinnodagen den 8 mars och kräva att den iranska regimen: 

1. Upphör med sitt förtryck av kvinnor samt arresteringar och fängslande av kvinnor som eftersträvar grundläggande rättigheter och frihet. 

2. Omedelbart slutar med det fysiska och sexuella våldet mot fängslade och demonstrerande kvinnor

3. Avbryter alla avrättningar av politiska fångar och annullerar alla dödsdomar mot demonstranter.

Petitionen riktar sig särskilt till Sverige i och med vårt ordförandeskap i EU. 

Vi uppmanar våra medlemmar och följare att underteckna via länken här.

Svenska PEN har också tillsammans med våra nordiska PEN-kollegor skrivit ett gemensamt brev till våra regeringar med anledning av läget i Iran. I ett svar från utrikesminister Tobias Billström konstateras bland annat att ”Det råder stor samsyn mellan de nordiska länderna i fråga om Iran, och vi agerar ofta gemensamt i internationella fora. Regeringen lägger också stor vikt vid ett kraftfullt och samlat agerande från EU, där Sverige sedan årsskiftet innehar det roterande ordförandeskapet. Ett sammanhållet EU kan, tillsammans med andra partners, upprätthålla internationell press på Iran och visa att våldet mot den egna befolkningen har en kostnad på ett internationellt plan.”