Belarus: Nobelspristagaren och Svenska PEN:s hedersmedlem Ales Bjaljatski dömd till tio års fängelse

Idag den 3 mars 2023 dömde en domstol i Minsk författaren, Nobelpristagaren och PEN Belraus-medlemmen Ales Bjaljatski till tio års fängelse på grund av falska anklagelser om smuggling samt organisering och finansiering av handlingar som grovt bryter mot den allmänna ordningen. Bjaljatski ställdes inför rätta tillsammans med två kolleger från Viasna Human Rights Centre (Vjasna) - styrelseledamoten Valiantsin Stefanovich och advokaten Uladzimir Labkovich - som dömdes till nio respektive sju års fängelse. En fjärde medlem av Vjasna, Zmister Salauyou, ställdes inför rätta i sin frånvaro och dömdes till åtta års fängelse.

– Rättegången mot Ales Bjaljatski och hans tre medåtalade är en rättsskandal, säger Elisabeth Löfgren, ordförande Fängslade författares kommitté. Den har kantas av oegentligheter, fabricerade åtal och brist på insyn. Inga utländska diplomater släpptes in i rätteångssalen och den enda oberoende journalisten, från ryska Memorial, greps efter första dagen och fängslades i 15 dagar. Att de åtalade dömdes till långa fängelsestraff var dessvärre väntat. Lukasjenkas regim skyr inga medel för att tysta oppositionen i landet. Omvärlden måste nu visa sitt stöd för alla politiska fångar i landet. Svenska PEN kräver att domarna mot Ales Bjaljatski och hans kollegor från Vjasna upphävs och att de släpps.  

– Ales Bjaljatski är utan tvekan den mest centrala figuren i den belarusiska demokratirörelsen säger Dmitri Plax, styrelseledamot Svenska PEN. En person som tillsammans med sina kollegor år efter år, sedan starten för människorättscentret Vjasna 1996, systematisk kartlagt Lukasjenkaregimens brott mot mänskliga rättigheter. Det arbetet tillåts inte pågå ostraffat i dagens Belarus. Regimen hämnas - än en gång - på Ales Bjaljatski och hans kollegor och vänner. Vi måste stå upp för Ales och hela den belarusiska frihetsrörelsen. Deras frihet är vår frihet.

Ales Bjaljatski, född den 25 september 1962, är litteraturvetare, essäist och människorättsförsvarare. Han är grundare av Vjasna, en organisation som kämpar för aktivister som trakasseras och förföljs av de belarusiska myndigheterna. I mars 2021 inleddes ett ärende mot Vjasna enligt artikel 342 i strafflagen (organisera och finansiera handlingar som grovt bryter mot den allmänna ordningen), som en del av en bredare kamp mot oberoende medier och organisationer i det civila samhället. I december 2022 tilldelades Bjaljatski Nobels fredspris tillsammans med den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties - en passande hyllning till deras orädda arbete. Hans rättegång inleddes vid i Minsk den 9 januari 2023. Under hela rättegången har Bjaljatski upprepade gånger bett om att åklagaren och domstolen skulle genomföra rättegången på belarusiska, men utan resultat.

Krisen i Belarus som bröt ut 2020 visar inga tecken på att avta, eftersom yttrandefriheten, föreningsfriheten och rätten till fredliga sammankomster fortfarande utsätts för ständiga angrepp. De belarusiska myndigheterna har svarat med brutalitet och förtryck mot kritiker och har vidtagit åtgärder för att "rensa ut" det civila samhället, bland annat genom att upplösa PEN Belarus i augusti 2021. PEN Belarus dokumenterade 1390 kränkningar av kulturella och mänskliga rättigheter mot kulturpersonligheter enbart under 2022.

Ales Bjaljatski är hedersmedlem i Svenska PEN sedan december 2022.

Läs mer om fallen i PEN Internationals uttalande här: https://www.pen-international.org/news/ales-bialiatski-sentenced-to-prison