Hongkong: Internationellt upprop för fängslade Jimmy Lai på Pressfrihetens dag

”Journalister är samhällets ögon och öron. Genom sitt arbete uppfyller de behovet av demokratiska friheter, ett behov som aldrig raderas ut. De måste kunna tala och skriva om frågor av allmänt intresse utan rädsla för att störas, gripas eller möta andra former av angrepp eller förföljelse. Jimmy Lai är inget undantag. Vi står vid hans sida dag efter dag.” (Ma Thida, ordförande i Fängslade författares kommitté, PEN International)

Tillsammans med PEN International och lokala PEN-center över hela världen uppmanar Svenska PEN Hongkong-myndigheterna att omedelbart och villkorslöst frige Jimmy Lai, och att alla anklagelser mot honom läggs ner. Vi uppmanar också Hongkong-myndigheterna att följa sina internationella åtaganden i fråga om mänskliga rättigheter och att upprätthålla yttrandefriheten för alla. Journalistik är inte ett brott.

Jimmy Lai är författare, människorättsaktivist och tidigare ägare till tidningen Apple Daily, den tidning som en gång sågs som Hongkongs mest högprofilerade pro-demokratiska nyhetsmedium. Apple Daily stängdes av Hongkongs myndigheter den 24 juni 2021. Jimmy Lai har varit kontinuerligt frihetsberövad sedan augusti 2020. Han har dömts för ”otillåten sammankomst” vid flera tillfällen för sitt deltagande i fredliga demokratiprotester, bl.a. en fängelsedom på 13 månader för att ha deltagit i en minnesvaka för massakern i Beijing 1989 på årsdagen 4 juni 2020.

Den 10 december 2022 dömdes Jimmy Lai till fem år och nio månader i fängelse för att ha brutit mot föreskrifterna i hyreskontraktet för fastigheten där Apple Dailys ägarbolag hade sitt huvudkontor. Han är också åtalad för brott mot den Nationella säkerhetslagen, vilket i värsta fall kan leda till livstids fängelse.

Jimmy Lais fängslande är symboliskt för hur Hongkong-myndigheterna använder lagstiftningen och rättssystemet för att tysta avvikande röster. Ett dussin journalister är också fängslade, och säkerhetslagen gör att självcensuren och tystnaden breder ut sig i Hongkong.

#freejimmylai

https://www.pen-international.org/our-campaigns/world-press-freedom-day-2023