Nytt nummer av PEN/Opp ute nu

”Idén om hopp manar till begrundan över dess innebörd och konnotationer, dess närvaro i människors vardag, minne, traditioner och föreställningsvärld.”

I det nya numret av Svenska PEN:s tidskrift PEN/Opp är temat ”Uppgivenhet föder hopp”. Här har röster från Gaza – poeter, journalister och författare – tagit sig an ämnet på olika vis.

Gästredaktörer är Mahmoud al-Shaer och Mohammed al-Zaqzouq som driver Magazine 28 – en arabiskspråkig, litterär och kulturell tidskrift med syftet att erbjuda en plattform för unga skribenter och att uppmuntra deras kreativa ambitioner.

Mahmoud och Mohammed, vilka var höjdpunkterna i arbetet med PEN/Opp?

En av höjdpunkterna var möjligheten att samarbeta med ett så talangfullt och passionerat team. Varje person hade med sig unika perspektiv och kreativa tolkningar av temat om hopp och uppgivenhet i Palestina. Det var verkligen inspirerande att se.

Att se effekten av vårt arbete med att öka medvetenheten och få till ett samtal om hur verkligheten ser ut i Gaza var oerhört glädjande. Det är anmärkningsvärt hur olika konstnärliga uttryck kunde komma samman och skapa sammanhängande helhet.

En annan höjdpunkt är definitivt responsen vi fått från läsare som tyckt att numret är både tankeväckande och upplysande. Det befäster verkligen vikten av att belysa marginaliserade röster.

Varför är det viktigt att lyfta temat om hopp och uppgivenhet i Gaza just nu?

Det är konstant relevant på grund av de ständiga utmaningar som Gazas invånare möter. Gaza har brottats med politiska konflikter, ekonomisk instabilitet och humanitära kriser under lång tid. Genom att undersöka temat om hopp och uppgivenhet vill vi belysa den motståndskraft och beslutsamhet som kännetecknar de som bor i Gaza. Deras berättelser om hopp under svåra omständigheter.

Vi måste skapa förståelse och empati för de utmaningar som marginaliserade grupper möter. I Gaza, som konstant möter nya svårigheter, kan vi erbjuda en plattform där de kan göra sina röster hörda. Genom att fokusera på hopp hoppas vi ingjuta det i Gazas invånare och visa på deras motståndskraft och vilja att skapa en ljusare framtid. Genom att samtidigt lyfta känslan av uppgivenhet bekräftar vi de stora utmaningarna de står inför och det akuta behovs av hjälp och stöd från det internationella samfundet.

Hur fortsätter ert arbete med Magazine 28?

Vi fortsätter framåt, definitivt. Magazine 28 kommer att fortsätta utvecklas och anpassas till det föränderliga sociala landskapet. Vi fortsätter att lyfta berättelser som annars inte hörs och främja ett mer inkluderande och rättvist samhälle. Vårt långsiktiga mål är att bidra till en positiv utveckling genom att använda kraften i berättandet – och att bidra till en mer rättvis och medmänsklig värld.

Hela numret finns på penopp.org.

Illustration: Majdal Nateel

PEN/Opp är en internationell nättidskrift som startades 2011 av Svenska PEN med syftet att ge utrymme till författare och journalister som inte tillåts att publicera sig i sina hemländer.