Storbritannien/USA: Wikileaksgrundaren Julian Assange nära att lämnas ut till USA

PEN International, tillsammans med flera andra PEN-centra, är djupt oroade över att Storbritanniens högsta domstol avslagit Julian Assanges överklagande av utlämningsbeslutet till USA. Nu väntar en sista instans där Assange kan överklaga utlämningen, men sedan kvarstår bara att testa fallet i Europadomstolen.

Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han upp till 175 år i fängelse för sin roll i publiceringen av hemligstämplat material på Wikileaks 2010.

PEN har under lång tid uttryckt oro över hur åtalet mot Assange hotar pressfriheten i grunden, och att spionlagar används på detta sätt skickar oroväckande signaler till journalister världen över. Spionlagar ska inte användas mot journalister eller publicister som publicerar information av allmänintresse.

PEN International, tillsammans med Svenska PEN och andra PEN-centra, uppmanar de brittiska myndigheterna att släppa Julian Assange från Belmarshfängelset med omedelbar verkan.

Vi uppmanar de amerikanska myndigheterna att dra tillbaka anklagelserna mot Julian Assange och släppa kravet på att han ska utlämnas till USA.

Läs brevet i sin helhet på engelska här.

Foto: David G. Silvers, Cancillería del Ecuador