Ytterligare dom mot fredspristagaren och Svenska PEN:s hedersmedlem Narges Mohammadi

I ett uttalande från PEN International fördömer Svenska PEN och flera andra PEN-center den femton månader långa repressaliedomen mot författaren, människorättsförsvararen och Nobelpristagaren Narges Mohammadi, vilket resulterar i ett sammanlagt straff på tolv år och tre månader i fängelse.

Vi kräver att alla vedergällningsdomar mot Mohammadi upphävs och vi upprepar vårt krav på hennes omedelbara och ovillkorliga frigivning. Vi är fortsatt djupt oroade över Mohammadis försämrade hälsa och kräver att de iranska myndigheterna ser till att hon får tillgång till sjukvård i väntan på att hon friges.

Den 15 januari informerade Narges Mohammadis familj PEN International om att hon dömts till ytterligare femton månaders fängelse. Efter avtjänat fängelsestraff ska hon utsättas för ytterligare restriktioner, inklusive två års exil utanför Teheran och angränsande provinser, och ett tvåårigt förbud mot resor, användning av mobiltelefon och medlemskap i politiska eller sociala grupper. Revolutionsdomstolen dömde Mohammadi för bland annat "spridande av propaganda mot regimen". Domen kom som en del av den serie utredningar som iranska myndigheter inlett sedan januari 2023 om Mohammadis aktivism i fängelset, inklusive hennes skrifter och kritik av regeringen.

Enligt hennes familj dömdes Mohammadi i sin frånvaro av avdelning 26 i revolutionsdomstolen den 19 december, efter en orättvis rättegång. Den senaste domen är Mohammadis femte fällande dom sedan mars 2021 och hennes tredje i fängelse.

I augusti 2023 fördömde PEN International starkt den ettåriga repressaliedomen mot Narges Mohammadi för liknande anklagelser om "propaganda mot regimen". I november 2023 uttryckte PEN International sin djupa oro över att myndigheterna i Evinfängelset har vägrat att flytta Mohammadi till ett sjukhus för att få nödvändig medicinsk vård eftersom hon vägrade att bära huvudduk.

Den senaste domen innebär att Mohammadi döms till sammanlagt 12 år och 3 månader, 154 piskrapp och 2 års exil, samt att hon beläggs med ytterligare reseförbud och olika restriktioner för sin sociala och politiska aktivism.

Läs hela uttalandet hos PEN International (på engelska).

Bakgrund

Narges Mohammadi är en iransk författare, journalist, människorättsförsvarare och hedersmedlem i de danska, belgiska, norska och svenska PEN-centren. Hon är tidigare vice ordförande och talesperson för Defenders of Human Rights Center (DHRC) som förespråkar reformer av mänskliga rättigheter och företräder politiska fångar och samvetsfångar i rättsfall. Mohammadi tilldelades den svenska regeringens Per Anger-pris 2011 och Olof Palmepriset 2023, hon tilldelades även Oxfams Novib/PEN-pris 2013. Hon har gripits vid flera tillfällen under de senaste åren och har tillbringat långa perioder i godtycklig fångenskap. 2023 tilldelades hon Nobels fredspris.

I maj 2021 fick Narges Mohammadi ett nytt straff på 30 månaders fängelse och 80 piskrapp, bara några månader efter att hon släppts i oktober 2020, efter att ha avtjänat fem och ett halvt år i fängelse. Hon dömdes på flera falska grunder, bland annat för "propaganda mot regimen", "ärekränkning" och "upproriskt beteende under fängelsetiden". Mohammadi anser att domen mot henne var en vedergällning för ett klagomål som hon framfört mot direktören för Evinfängelset. Hon greps godtyckligt den 16 november 2021 när hon deltog i en minnesstund i staden Karaj för Ebrahim Ketabdars, som sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor under en protest i november 2019.

Foto: Narges Mohammadis familj