Ny tjänst ska kartlägga otillbörlig påverkan på biblioteken

I samarbete med Svensk biblioteksförening har Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket, genom projektet Banned Books Week Sverige, skapat ett formulär som möjliggör för bibliotek och bibliotekarier att rapportera otillbörlig påverkan från politik och allmänhet direkt när de sker. Syftet är att kartlägga var och på vilka grunder påverkan sker och om de leder till åtgärd på biblioteken.

– Vi i Svenska PEN har på senare år sett tecken på att biblioteken blivit en ny arena där hot mot yttrandefriheten spelas ut. Men vi har inte vetat exakt hur, och i vilken omfattning. För att kunna ge rätt stöd på alla litteraturens arenor behöver vi samla kunskap och information, säger Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN.

Otillbörlig påverkan från politiker strider mot principen om armlängds avstånd. Även försök från allmänheten att påverka bestånd och annan verksamhet kan leda till en biblioteksverksamhet som väljer att inte köpa in viss litteratur eller som väljer bort viss programverksamhet.

De senaste åren har rapporterna i media om försök till påverkan på bibliotekens program och bestånd ökat. I DIK:s rapport ”Som om vi ska bära hela samhället” säger en av tio bibliotekarier att de utsatts för otillbörlig påverkan från en politiker, 23 procent säger detsamma om allmänheten. I en enkät från Biblioteksbladet uppger nio procent av folkbibliotekscheferna att politiker försökt påverka till exempel bestånd och program. De svarande lyfter fram att politiker ifrågasatt HBTQI-litteratur och försökt stoppa att dragqueens har sagostunder på biblioteken.

För att få en bättre bild av frekvensen och vilken typ av otillbörlig påverkan från politik och allmänhet som finns på biblioteken, har Svensk biblioteksförening och Banned Books Week Sverige skapat ett formulär som ger bibliotek och bibliotekarier möjligheten att rapportera in händelser direkt när de sker. Genom inrapporteringen hoppas vi se var i Sverige incidenterna sker, på vilken grund och om de leder till åtgärd på biblioteken.

– När vi i samhället får indikationer på att otillbörlig påverkan sker är det viktigt att vi tar reda på vad det handlar om, vilka ämnen det berör, vilket utbud och vad det har lett till för åtgärd. På så vis får vi som profession bättre kunskap om de utmaningar bibliotekens roll i relation till den fria åsiktsbildningen ställs inför, då blir det också lättare att sätta emot, säger Jens Zingmark, bibliotekarie på Dawit Isaak-biblioteket.

– Vi är glada över att få vara del av det här viktiga projektet. Genom att synliggöra var och varför otillbörlig påverkan på sker på biblioteken, kan vi förbättra vårt arbete med att stärka våra medlemmar när de råkar ut för incidenter. Det är viktigt att politiker tar frågan om armlängds avstånd på allvar och att de har tillit till bibliotekariers profession, säger Lisa Gemmel, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening. 

*

För att rapportera en händelse, klickar du på länken nedan och fyller i formuläret.

För att undvika spam-anmälningar ber vi dig att uppge namn och mejladress när du anmäler en händelse. All sammanställning och rapportering av resultaten kommer att vara anonymiserad.

*

OM BANNED BOOKS WEEK SVERIGE

Banned Books Week Sverige arrangeras av nätverket Banned Books Week: Sweden som koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö stad. Nätverket är en del av Banned Books Week Coalition som förenar en rad internationella organisationer med syftet att uppmärksamma och sprida kunskap om förbjuden litteratur. Läs mer om Banned Book Sweden här.