Montenegro: Svenska PEN på plats när åtalet mot Boban Batrićević lades ner

Åtalet mot akademikern, författaren och vice ordföranden för Montenegrinska PEN, Boban Batrićević, läggs ner. Det slår en domstol fast efter att han åtalats för en artikel som kritiskt granskade den serbisk-ortodoxa kyrkan.

Den 11 augusti 2023 publicerade Boban Batrićević en artikel som beskrev det hatspråk som används av präster inom den serbisk-ortodoxa kyrkan i Montenegro genom att bland annat uttrycka sig förhärligande om krigsförbrytare. Batrićević anklagades för att uppmana till religiöst hat och åtalades för att bryta mot lagen om allmän ordning.

Boban Batrićević kommenterar själv åtalet:

– Åtalet mot mig var politiskt motiverat. Det var ett försök att tysta mig enbart för att jag kritiserade religiösa ledare som förhärligar dagens Ryssland och krigsförbrytare från andra världskriget. Under en tid då oskyldiga civila lider i Ukraina och Palestina är det sista vi behöver ett prisande av Putin och mördare. Montenegrinska myndigheter är rädda för den okontrollerbara makten som den serbisk-ortodoxa kyrkan besitter och förföljer därför dess kritiker. I vårt land finns regeringen till för att tjäna kyrkan.

– Den tjeckiske författaren Milan Kundera framhöll odemokratiska regimers rädsla för humor. I mitt skrivande använder jag framför allt ironi, och staten ville ta ifrån mig rätten att göra det och straffa mig till följd av det. Jag gav mig inte, och jag kommer inte att ge mig. Jag är verkligt tacksam för PEN International, Svenska PEN, Montenegrinska PEN och Fängslade författares kommitté som stått upp för mig och hjälpt mig under dessa sex månader. Deras stöd och aktioner har varit viktiga och en stor anledning till mitt frikännande. Det verkar som så att PEN International ”räddade ansiktet” på mitt eget land. Det är därför PEN existerar.

Svenska PEN bevakade rättegången på plats genom delegaterna Ljiljana Dufgran och Jonas och Maria Modig.

– Redan dagen före spreds information om att åtalet skulle läggas ner. När vi kom till rådhuset hade en stor skara demonstranter samlats utanför och en bred vägg poliser hindrade alla från att komma uppför trappan. Bara vi två, som observatörer från PEN, släpptes igenom. Rättssalen visade sig vara ett minimalt tjänsterum, i total kontrast till det uppenbara intresset för fallet. Sedan gick det fort, åklagaren förklarade att han drog tillbaka åtalet och Boban Batrićević kunde träda ut på trappan och göra segertecknet under starka applåder. Vi deltog efteråt i flera intressanta samtal och fick alltmera tydliggjort hur starka politiska krafter det är som finns bakom detta till synes begränsade fall och hur viktigt det är att hålla ögonen på de hot mot yttrandefriheten som konsekvent dyker upp, säger Jonas och Maria Modig.

För mer bakgrund om fallet, se PEN Internationals uttalande från november (på engelska).

En omfattande rapport om situationen för yttrandefriheten på västra Balkan har tagits fram av PEN International i samarbete PEN Bosnien och Hercegovina, PEN Kosovo, Montenegrinska PEN och PEN Serbien. Läs rapporten här (på engelska). 

Bilden ovan: Boban Batrićević möter demonstranterna som samlats utanför domstolen.

Boban Batrićevićs advokat, Jonas Modig respektive Maria Modig och Boban Batrićević efter att de lämnat rättssalen.