Poeten och fristadsförfattaren Sedigheh Vasmaghi förd till Evinfängelset i Teheran

Lördagen den 16 mars greps poeten och forskaren Sedigheh Vasmaghi i sitt hem i Teheran. Hennes make Mohammad Ebrahimzadeh har berättat att fyra uniformerade poliser oannonserat kommit till deras hus och hotat att slå in dörren om han inte öppnade. Väl inne i lägenheten vägrade poliserna ange skälet till att Vasmaghi skulle gripas och hon fördes till Evinfängelset utan kännedom om grunden för bortförandet.

Tidigare under veckan hade Vasmaghi kallats till utredningsavdelningen vid Evinfängelsets åklagarmyndighet. Hon vägrade då att infinna sig innan myndigheten meddelat vilka anklagelser som riktades mot henne.

Sedigheh Vasmaghi kom till Uppsala som fristadsstipendiat genom ICORN 2012 och återvände till Iran 2017. Hon är teolog och en mycket välkänd författare som har publicerat flera diktsamlingar vid sidan av akademisk litteratur och politiska krönikor. Hon har i decennier utsatts för trakasserier från de iranska myndigheterna på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter, sina diktsamlingar och sina akademiska skrifter. På 1990-talet var hon docent vid Teherans universitet, och som en av mycket få kvinnor i Iran undervisade hon i islamsk lagstiftning. Hon har även engagerat sig i kvinnors rättigheter och mot dödsstraff.

Sedigheh Vasmaghis dikter finns över översatta till svenska av Tobias Bernander i diktsamlingen Smälta smärtor (Bokförlaget Edda, 2023).

Svenska PEN går nu samman med Uppsala författarsällskap och protesterar mot fängslandet av Vasmaghi. Vi kräver att hon omedelbart ska släppas och att trakasserierna mot henne upphör.

– Sedigheh Vasmaghi är en av de modiga iranska kvinnor som står upp mot förtrycket. Hon har fått betala ett högt pris för sin kamp för mänskliga rättigheter, Elisabeth Löfgren, ordförande Fängslade författares kommitté.

Foto: Privat