Sedigheh Vasmaghi släppt från Evinfängelset och ny hedersmedlem i Svenska PEN

I mars greps poeten och forskaren Sedigheh Vasmaghi i sitt hem i Teheran och fördes till Evinfängelset (läs mer om gripandet här). För ett par dagar sedan fick vi glädjande nyheter från hennes man, Mohammad Ebrahimzadeh, om att hon nu har släppts från fängelset. Innan frigivningen fördes hon till sjukhus för kontroll, men mår efter omständigheterna bra. 

Sedigheh Vasmaghi och hennes man tackar för allt stöd de fått från vänner både i Iran och i andra länder och den uppmärksamhet som hennes fall har fått från olika organisationer och i media.

– Svenska PEN har haft nära kontakt med Sedigheh under hennes år som fristadsförfattare i Uppsala. Vi kände förstås oro för hennes säkerhet när hon återvände till Iran av familjeskäl och dessvärre besannandes vår oro. Hon har utsatts för förföljelse, trakasserats och kulmen blev när hon greps och fördes till Evinfängelset för en tid sedan. Vi är mycket lättade över att hon nu släppts men vi kommer att följa hennes situation noga, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté. 

Svenska PEN:s styrelse beslutade vid sitt senaste möte att utse Sedigheh Vasmaghi till hedersmedlem.  

 

Om Sedigheh Vasmaghi 

Sedigheh Vasmaghi är teolog och en välkänd författare som har publicerat flera diktsamlingar vid sidan av akademisk litteratur och politiska krönikor. Hon har i decennier utsatts för trakasserier från de iranska myndigheterna på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter, sina diktsamlingar och sina akademiska skrifter. På 1990-talet var hon docent vid Teherans universitet, och som en av mycket få kvinnor i Iran undervisade hon i islamsk lagstiftning. Hon har även engagerat sig i kvinnors rättigheter och mot dödsstraff. Sedigheh Vasmaghi kom till Uppsala som fristadsstipendiat genom ICORN 2012 och återvände till Iran 2017. Hennes dikter finns över översatta till svenska av Tobias Bernander i diktsamlingen Smälta smärtor (Bokförlaget Edda, 2023).  

Svenska PEN:s hedersmedlemmar 

Foto: Privat