Bonnierförlagen startar auktion till förmån för Svenska PEN

Bonnierförlagen auktionerar ut alster skapade av författare, poeter, illustratörer och serietecknare på temat yttrandefrihet till förmån för Svenska PEN. 

Ett av de föremål som skänkts till auktionen är ett verk av Jesper Waldersten med ett utgångspris på 100 000. Auktionen innehåller även fotografier från Johanna Ekström och Marcus Erixson, samt signerade böcker och alster för andra utropsnivåer. Auktionen sker i samarbete med Tradera.com och startar på Fängslade författares dag den 15 november.

 

Bokmässan i Göteborg hade i år yttrandefrihet som tema och för att uppmärksamma detta bjöd Bonnierförlagen in författare, illustratörer och andra upphovspersoner att skapa alster med temat som utgångspunkt. Initiativet resulterade i ett 30-tal verk som nu auktioneras ut till förmån för Svenska PEN.

 

Svenska PEN arbetar aktivt med människors rätt till det fria ordet och Bonnierförlagen hoppas att genom insamlingen både belysa och få in så mycket pengar som möjligt till Svenska PENs viktiga arbete. 

 

Några av de som bidrog till auktionen var Jesper Waldersten, Elaine Eksvärd, Kakan Hermansson, Per Wästberg, Stina Wirsén, Elin Olofsson, Malin Persson Giolito, Annika Lantz, Jennifer Clement, Johanna Ekström, Sofi Oksanen, Anna Åhlund, Jens Lapidus med flera. 

 

Jesper Waldersten om sitt verk och kopplingen till yttrandefrihet: 

- Verket handlar om flödet. Att mina ord inte behöver vägas med rädsla. Att i en svart tid finns det fortfarande plats för humor och värme. Att vi måste resa oss på samtliga ben som vi har till förfogande, säger Jesper Waldersten. 

 

Auktionen hittar du här.

 

Bilden visar Johanna Ekströms bidrag.