Årets Tucholskypristagare riskerar livstid i fängelse

Turkiets statliga nyhetsbyrå meddelade igår att turkiska åklagare kräver livstids fängelse för författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan, som anklagas för samröre med en beväpnad terrororganisation.

 

På tisdag skulle hon ha tagit emot Tucholskypriset i Stockholm. Hon tilldelas priset med motiveringen: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

 

Den 16 augusti i år genomförde den turkiska polisen en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem; tidningen stängdes och material beslagtogs under förevändningen att tidningen skulle sprida propaganda för PKK. Några timmar senare greps 25 av tidningens medarbetare, däribland Aslı Erdoğan som är kolumnist och rådgivare på tidningen. I dag hålls hon rättsvidrigt fängslad under inhumana omständigheter.

 

Ytterligare åtta personer med anknytning till Özgür Gündem hotas av långa fängelsestraff, liksom Aslı Erdoğans författarkollega Necmiye Alpay som sitter fängslad tillsammans med henne.

 

Eftersom Aslı Erdoğan inte själv kan ta emot Tucholskypriset kommer kulturminister Alice Bah Kuhnke i stället att överlämna det till hennes mor, Mine Aydostlu, vid ett arrangemang på Kulturhuset tisdag 15 november kl. 19.30. Aslı Erdoğans nära vän Aysegül Tözeren, som leder kampen för hennes frigivning i Turkiet, kommer också att närvara. 

 

Svenska PEN fördömer yrkandet på livstids fängelse för Erdogan och kräver att hon och hennes kollegor omedelbart friges!