Lyckad manifestation vid turkiska ambassaden

Den manifestation som ordnades vid Turkiska ambassaden den 1 september av Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, tidskriften Svartvitt och Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet samlade runt 50 personer.

Talarna bestod av Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges författarförbund, Ola Wallin, internationell sekreterare i Svenska PEN, Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser, Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten samt Ragip Zarakolu, turkisk förläggare.

Sedan lämnades ett brev över till ambassaden - läs det här nedanför.

Manifestationen uppmärksammades av bland annat Sveriges Radios Kulturnytt och Tidningen Journalisten.

På bilden talar Ragip Zarakolu om sina egna erfarenheter från Turkiet.

 

Stockholm, torsdagen den 1 september
Brev till den turkiska ambassaden i Stockholm
FRIGE OMEDELBART YTTRANDEFRIHETSFÅNGARNA I TURKIET
 
På bara några dagar har de turkiska rättsmyndigheterna utfärdat arresteringsorder för 89 journalister. Enligt uppgift sitter för närvarande 97 journalister i turkiska fängelser, samtliga misstänkta för inblandning i den misslyckade statskuppen den 15 juli. En av de gripna är den 72 -årige svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay som bott i Sverige i många år och doktorerat vid Stockholms universitet. Även Asli Erdogan, en av Turkiets mest uppburna författare och kolumnister, har gripits.
 
Undertecknarna av detta brev tar avstånd från militärkuppförsöket den 15 juli, men de senaste attackerna mot medierna och publicister är mycket allvarliga i ett land där situationen för journalister redan före militärkuppen var oacceptabel. För varje timme som går försämras medieklimatet. Främst drabbas medier som är regeringskritiska – medier som ägnar sig åt normal journalistik. Situationen för yttrandefriheten i Turkiet oroar oss alltmer.
 
Med anledning av ovanstående kräver vi att Turkiet
 
 1.Friger de journalister och författare som fängslats för att de utövat sin yttrandefrihet.
 
2. Stärker istället för att försvaga media och yttrandefriheten i landet.  
 
3. Behandlar alla som fängslats enligt internationell rätt och med hänsyn till mänskliga rättigheter.
 
4. Stärker skyddet för minoriteter och med kraft motverkar all diskriminering
 
 
Sveriges Författarförbund,
Svenska PEN
Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet
Tidskriften Svartvitt