Turkiet: författaren Aslı Erdoğan gripen - nekas tillgången till medicin

Vid ett tillslag mot mer än tjugo journalister vid tidningen Özgür Gündem den 17 augusti greps den kända turkiska romanförfattaren, kolumnisten och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. 

I en intervju som gjorts genom hennes advokater och som publicerades i Cumhüriyet 25 augusti säger Aslı Erdoğan att hon hålls under förfärliga förhållanden och att hon under fem dagar nekats nödvändig medicinering och till och med vatten.

Aslı Erdoğan debuterade 1994, har publicerat sju böcker och är översatt till femton språk. Özgür Gündem, där Aslı Erdoğan regelbundet medverkar som kolumnist, är en pro-kurdisk tidning som efter införandet av undantagstillstånd i Turkiet nu stängts ner helt, i likhet med ett stort antal andra tidningar och förlag.

Svenska PEN har i ett brev till president Erdoğan riktat en skarp protest mot behandlingen av Aslı Erdoğan och krävt att hon omedelbart får tillgång till mediciner. Vi kräver också att hon friges, eftersom hon gripits enbart på grund av att hon använt sig av sin yttrandefrihet.

Ett upprop från PEN International med samma krav kan undertecknas online av PEN-medlemmar och sympatisörer. Läs uppropet här.