Migrationsdomstolen omprövar Niko Agos utvisning

Den grekiske journalisten Niko Ago lever under dödshot sedan 2012 efter att ha granskat det nazistiska partiet Gyllene gryning. Trots hot mot honom och hans familj nekas han asyl i Sverige. I dag omprövas hans fall. 

 

Niko Ago har de senaste åren levt som fristadsförfattare i Dalarna tillsammans med sin familj, men riskerar nu alltså utvisning.

 

Annika Thor, ordförande i Svenska PEN:s Fängslade författares kommitté, säger i en intervju med Kulturnyheterna:

- Det finns stor risk att Gyllene gryning kommer att söka upp Niko Ago, trakassera honom, ta till fysiskt våld och i värsta fall döda honom. Utan tvekan kommer han leva under starkt hot. Hoten har fortsatt under hans tid i Sverige och Niko har fortsatt med sin granskning av partiet. De har inte glömt honom.

 

Svenska PEN har tidigare stått bakom Niko Ago genom brev till stöd för hans asylansökan.

 

Läs mer hos Kulturnyheterna