Människorättsaktivisten Narges Mohammadi arresterad i Iran

Journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi arresterades i tisdags i sitt hem i Teheran och fördes till det ökända Evinfängelset.

Narges Mohammadi är aktiv i den iranska organisationen Defenders of Human Rights Centre, som leds av fredspristagaren Shirin Ebadi och som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Hon har varit redaktör för kvinnotidskriften Hajar och grundat människorättsorganisationen Iranian National Peace Council. År 2011 belönades Narges Mohammadi med Per Angerpriset, den svenska regeringens internationella utmärkelse för insatser som främjar demokrati och mänskliga rättigheter.

Efter protesterna i samband med presidentvalet i Iran år 2011 dömdes Mohammadi för bland annat ”konspiration mot den nationella säkerheten och propaganda mot regimen” till elva års fängelse. Hon började avtjäna straffet i isoleringscell på Evinfängelset. Under häktningstiden hade hon drabbats av en partiell förlamning som förvärrades i fängelset. På grund av detta släpptes hon ur fängelset för att avtjäna resten av straffet i husarrest.

Den 3 maj skulle Narges Mohammadi ha ställts inför rätta på nytt. Hennes advokater protesterade mot att de inte fått tillgång till alla handlingar och rättegången uppsköts en vecka. Men innan den hann äga rum greps Mohammadi alltså den 5 maj. Hennes familj och läkare befarar att hennes hälsotillstånd kommer att försämras allvarligt i fängelset. Andra människorättsaktivister protesterade utanför Evinfängelset och krävde Mohammadis frigivning.

Svenska PEN protesterar mot arresteringen av Narges Mohammadi och kräver att hon omedelbart försätts på fri fot. Vi har även tillsammans med Forum för levande historia och sex andra människorättsorganisationer lämnat in en officiell protestskrivelse riktad till iranska staten. Läs den här.