Svenska PEN: ”Avbryt avvisningen av Roozbeh Janghorban”

I början av nästa vecka förväntas den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban med familj inställa sig hos Migrationsverket för vidare avvisning till Teheran. Det är ett fullkomligt oacceptabelt beslut, menar Svenska PEN, som kräver att avhysningen av den regimkritiske filmaren och hans familj stoppas med omedelbar verkan.

-Alla indikationer som Svenska PEN tagit del av pekar på att Roozbeh Janghorban löper en överhängande risk att fängslas, torteras eller i allra värsta fall avrättas om han utvisas till Iran. Det är ett obegripligt och oacceptabelt beslut som Migrationsverket nu fattat, säger Ola Larsmo och Henrik C. Enbohm för Svenska PEN.

Janghorban, vars senaste dokumentärfilm kritiserar Irans religiösa styre och fördömts av regimen, har redan mottagit mordhot för sin journalistiska verksamhet i hemlandet. Att Migrationsverket trots det beslutat att avhysa Janghorban reser allvarliga frågor kring verkets bedömningsförmåga och visar på ett behov av en översyn av verkets beslutskriterier generellt, menar de båda vidare och konstaterar:

-Om man trots protester går vidare med avvisningen av Janghorban är det ett tecken på att man inte tagit till sig och värderat den information som man haft till sitt förfogande, vilket är mycket oroväckande.

Iran är det land i världen som har näst flest journalister och författare i fängelse. PEN International uppger att ett femtiotal författare och journalister sitter fängslade medan bland andra Human Rights Watch uppskattar att över 200 journalister har flytt landet på grund av förföljelser bara under de senaste fyra åren.


Tidigare inlägg:

Regimkritisk dokumentärfilmare utvisas till Iran (svt.se)

Dokumentärfilmare utvisas till Iran (aftonbladet.se)

Kulturupprop mot Roozbehs utvisning (svt.se)

Foto: Håkan Zerpe