Ericssons ansvar i Syrien

De senaste veckorna har telekom-företaget Ericssons pågående leverans av avancerad telefonteknik till den syriska regimen varit hett omdiskuterad. Det råder ingen tvekan om att den sortens teknik används för att spåra upp, avlyssna och trakassera oppositionella. Ericsson har hittills avsvurit sig allt ansvar för hur deras utrustning används.

Under den pågående konferensen ”Ord som fängslar”, kring fristadsförfattare och yttrandefriheten, höll PEN Internationals John Ralston Saul ett tal där han uttryckte organisationens syn på Ericssons och andra telekomföretags ansvar när det gäller affärskontakter med regimer som kränker de mänskliga rättigheterna. Saul sade:

”Företag som levererar digital teknik har ett ansvar att noggrant granska de länder de gör affärer med. När en regering visar uppenbart förakt för sina medborgares rättigheter, så som nu sker i Syrien, är det oärligt av ett företag att påstå att det inte känner till och saknar ansvar för hur deras teknik används. Vad som nu sker i Syrien är en uppenbar kränkning av de mänskliga rättigheterna och företag som Ericsson är skyldiga att ta ställning till den saken.”

Konferensen anordnas av Kulturrådet, Nordiska ministerrådet och Svenska Akademien.


För mer information, kontakta gärna:
Ola Larsmo, ordförande, 0708 268557, ola.larsmo@svenskapen.se
Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se