Svenska PEN fördömer gripandet av den belarusiske journalisten Dzmitry Halko

Sedan 2014 har Dzmitry Halko, som frilansande journalist, levt omväxlande i Belarus huvudstad Minsk och i Mariupol i östra Ukraina, där han bevakat den pågående konflikten för flera västerländska tidningar, däribland The Times.

I november förra året var Dzmitry Halko i Minsk för att fira sin sons 15-årsdag. Plötsligt stormade poliser in i lägenheten, de påstod att grannar hade klagat på att det spelades hög musik. Flera personer skadades under räden.  Enligt uppgift fanns en server i lägenheten för den oppositionella nättidningen ”Belarus Partisan”, där Halko tidigare varit redaktör, men avgått ett år tidigare på grund av regeringens påtryckningar.

Halko lämnade Belarus i december 2017 och reste till Ukraina efter att myndigheterna i Belarus hade väckt åtal mot honom för våld, alternativt hot om våld mot en tjänsteman. När han, via tåg, återvände till Belarus, den 22 april, greps han vid gränsen. Det tog 24 timmar innan familjen informerades om att han gripits. Om han fälls i domstol riskerar han upp till sex års fängelse. 

Under president Lukasjenkas år vid makten har media- och yttrandefriheten varit starkt inskränkt i Belarus, och oppositionella har dömts till långa fängelsestraff. Reportrar utan Gränser rankar landet som en av världens 30 hårdaste regimer.

Svenska PEN kräver att Dzmitry Halko omedelbart och villkorslöst släpps, eftersom det verkliga skälet till att han gripits tycks vara hans legitima arbete som oberoende journalist.