Svenska PEN kräver att Nasrin Sotoudeh omedelbart släpps

Den iranska juristen och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh har återigen gripits.

Hon greps på morgonen i sitt hem den 13 juni och fördes till åklagarens kontor i det ökända Evinfängelset i Teheran. I samband med gripandet informerades hon om att hon, i sin frånvaro, dömts till fem års fängelse och att detta straff nu skulle avtjänas. Varken Nasrin Sotoudeh eller hennes make Reza Khandan hade tidigare informerats om domen.

Nasrin Sotoudeh är hedersmedlem i Svenska PEN. Hon har under lång tid fört en oförtruten kamp för mänskliga rättigheter i Iran. De iranska myndigheterna har i åratal förföljt och trakasserat henne. Sotoudeh är mycket känd som jurist, främst för att hon försvarat namnkunniga människorättsaktivister som mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi – men också ett stort antal andra, mindre kända, vars juridiska rättigheter åsidosatts och även minderåriga som dömts till döden. I september 2010 dömdes hon till sex års fängelse för ”propagandistisk verksamhet”. Hon benådades 2013, efter att suttit av tre år av straffet, men året senare beslutade advokatsamfundet i Teheran att belägga henne med ett tre år långt näringsförbud som praktiserande jurist, förbudet upphävdes dock efter ett år.

Under senare tid har de iranska myndigheterna intensifierat sina tillslag mot människorättsjurister. Nyligen presenterades en lista med 20, av staten, ”godkända” jurister som har rätt att åta sig fall rörande aktivister och dissidenter eller andra som ställs inför rätta av politiska skäl. Nasrin Sotoudeh har tillsammans med andra människorättsjurister kraftfullt protesterat mot denna lista, som innebär en allvarlig inskränkning av rätten att välja juridiskt ombud.  

– Den iranska regimen tycks ha trappat upp sina försök att tysta människorättsaktivister och jurister som strävar efter ett mer rättssäkert system i Iran. Den svenska regeringen och EU måste markera mot den utvecklingen, särskilt som Iran sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet har större skäl att lyssna på just EU, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN. 

I ett brev till Irans president kräver Svenska PEN att den femåriga domen mot Nasrin Sotoudeh hävs och att hon omedelbart och villkorslöst släpps fri.