Svenska PENs nättidskrift har fått ny form och nytt namn – PEN/Opp

penopp.jpg

 Svenska PENs internationella nättidskrift, tidigare känd som Dissidentbloggen, återlanseras med ny design, ny publiceringsform och nytt namn: PEN/Opp. Opp som i opposition.

– Det har gått åtta år sedan vi startade nättidskriften och mycket har hänt på den digitala fronten sedan dess. Det var dags för oss att ta ett steg tillbaka och se hur vi kunde göra PEN/Opp ännu bättre. Vi har i dag läsare i över 150 länder och det ställer högre krav på oss som utgivare, säger Elnaz Baghlanian, chefredaktör PEN/Opp. 

En tillgänglig och inbjudande läsupplevelse har varit utgångspunkten i arbetet med nya sajten. Vi kan nu presentera en modern sajt, anpassad för att läsas på datorn såväl som i mobilen eller läsplattan, även om man befinner sig någonstans i världen där det är långsam internetuppkoppling. 

PEN/Opp startades 2011 av Svenska PEN med syftet att ge utrymme till författare och journalister som inte tillåts att publicera sig i sina hemländer. Den är i dag ett unikt forum för samtal om yttrandefrihet, litteratur, kultur och politik. PEN/Opp finns tillgänglig både på svenska och engelska. Alla texter publiceras även på originalspråk. PEN/Opp läses i många länder där censur och inskränkningar av yttrandefriheten råder, såsom Kina, Iran, Ryssland, Saudiarabien, Belarus, Bangladesh och Ungern.  

Innehållet och konceptet bakom nättidskriften är detsamma som tidigare. PEN/Opp kommer fortsätta att ge ut fyra nummer per år. Men i stället för att publicera alla texter ur ett nummer samtidigt, kommer vi nu att publicera en till två texter per vecka. På så sätt kommer temanumren byggas upp succesivt och sajten att bli mer levande. 

– Vi har försökt tänka cirkulärt och eftersträvat att skapa en sajt där läsaren, oavsett hur hen kommer in på den, ska lättare orientera sig bland teman, genrer och vidare läsning, säger Elnaz Baghlanian.

Det är Hannah Andersson från digitalbyrån SthlmConnection som har byggt sajten och Johan Rutherhagen som har formgivit den. 

– Det har varit en spännande utmaning att skapa en rak och intuitiv sajt, för alla typer av besökare från hela världen. Vår ambition är att läsaren ska känna sig välkommen till en modig, klok och sansad plats på nätet, där läsningen av de lite längre texterna ligger i fokus, säger Johan Rutherhagen, formgivare.

– Teamet som jobbat om sidan har varit fantastiskt kreativa för att hitta en bra form för det viktiga PEN/Opp vill förmedla. Nu hoppas jag att ännu fler hittar till sidan, säger Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN och ansvarig utgivare PEN/Opp.

Nästa nummer av PEN/Opp släpps den 18 oktober och har språkliga rättigheter och urfolksspråk som tema. 

PEN/Opp publiceras med hjälp av bidrag från SIDA, PEN International och Statens Kulturråd.

Läs PEN/Opp här.

Läs intervju om PEN/Opp i Journalisten.

För mer information kontakta:

Elnaz Baghlanian
elnaz.baghlanian@svenskapen.se
0702-725733