PEN fördömer mordet på irakisk författare

1450261-1993116615.jpg

PEN fördömer starkt mordet på den irakiske författaren Alaa Mashthob Abboudsom sköts till döds i Karbala, Irak den 2 februari 2019. 

Enligt polisen och vittnen från brottsplatsen ska Abboud ha mördats strax utanför sitt hem på lördagskvällen, på väg tillbaka från ett möte med andra författare och journalister. De beväpnade männen ska ha skjutit mot honom tretton gånger innan de flydde från platsen. Abboud tros vara måltavla för den irakiska regimen på grund av hans kritik mot lokala milisgrupper och påståenden om offentlig korruption i landet. 

PEN kräver nu att de irakiska myndigheterna utför en omedelbar och grundlig utredning av mordet på Abboud och ställer gärningsmännen inför rätta, samt säkerställer säkerheten för andra journalister och författare i landet.

Abboud, född 1968, började skriva i ung ålder. Han har publicerat en mängd artiklar sedan 1987 och har skrivit för ett antal arabiska tidningar, däribland Ahewar och al-Sabah. 2014 doktorerade Abboud vid Universitetet i Bagdad. Han är också författare av flera noveller, bland annat The Chaos of the Nation (2014) och A Crime in Facebook (2015), och har regisserat ett antal hyllade dokumentärfilmer. 

‘“Iraq must respect its international obligations in granting and implementing the right to freedom of expression, mainly by putting an end to impunity for crimes against journalists” säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Läs mer här.