Internationellt upprop för Nedim Türfent som suttit fängslad i 1000 dagar

Över 650 författare, journalister, förläggare, konstnärer och aktivister runtom i världen har gått samman i ett gemensamt upprop för att kräva frigivningen av nyhetsredaktören, reportern och poeten Nedim Türfent

I dag, den 5 februari 2019, har det gått 1000 dagar sedan han arresterades och dömdes till åtta år och nio månaders fängelse, anklagad på oklara grunder för terrorism. Rättegången mot honom var mycket bristfällig – ett stort antal vittnen berättade under rättegången att de hade utsatts för tortyr och tvingats vittna mot honom. 

Bland de svenska undertecknarna finns Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson, författaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried, författaren och akademiledamoten Per Wästberg och författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink. I brevet står: 

“Today, we are writing to let you know that you are not alone. We stand alongside you and unite our voices to call for your immediate and unconditional release. We will continue to fight for the rights of journalists and writers – in Turkey and around the world – to be able to write freely, and for all those jailed for peacefully expressing their views to be free.”  

Visa ditt stöd för Nedim Türfent genom att underteckna brevet här.
Brevet i helhet går att läsa här.