Dåligt omdöme från Kinas ambassad

Journalisten och författaren Kurdo Baksi har återigen kritiserats av Kinas ambassadör i Stockholm för sitt engagemang för den fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai

”Kinesiska ambassadens upprepade kritik mot journalisten Kurdo Baksi är mycket problematisk och ett tecken på extremt dåligt omdöme från ambassadens sida. Svenska utrikesdepartementet måste reagera och påpeka detta för Kinas ambassadör”, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

Kurdo Baksi har likt Svenska PEN och en rad yttrandefrihetsorganisationer, engagerat sig för den svenske förläggaren Gui Minhai, som sedan tre år sitter fängslad i Kina. Hans engagemang har fått Kinas ambassad i Stockholm att kalla Kurdo Baksi ”moralpolis” och anklagat honom för att sprida lögner om Kinas hantering av Gui Minhai. 

”Baksi har påtalat ett antal för Kina obekväma fakta. Rätten att kritisera är en del av yttrandefriheten”, säger Jesper Bengtsson.

Svenska PEN fördömer Kinas angrepp mot Kurdo Baksi.