Unika texter från Venezuela i nya numret av Dissidentbloggen

#28 Yttrandefrihet i Venezuela // www.dissidentblog.org

En skenande inflation, en befolkning som svälter, en nästintill obefintlig sjukvård och en systematisk censur i medierna. Venezuela är ett land i fritt fall och det är dags för Dissidentbloggen att rikta ljuset dit. I detta nummer publicerar vi unika texter skrivna av venezolanska författare och journalister. En del av dem är kvar i landet, andra lever i exil. Det här numret är återigen ett bevis på varför en tidskrift som Dissidentbloggen behövs – tillsammans ger dessa unika texter upprättelse mot den verklighet som regimen i Venezuela försöker utradera.

Elnaz Baghlanian, chefredaktör för Dissidentbloggen, skriver i sin ledare:
”Det är inte en överdrift att hävda att Venezuela lider av sin värsta politiska och ekonomiska kris i modern tid. Texterna som vi publicerar här bekräftar den bilden, gång på gång. Den ena mer drabbande än den andra. Två tydliga röda trådar går genom texterna. Den ena: ropen på omvärldens hjälp. Den andra: rädslan som blivit vardag för folket och som i förlängningen leder till en utpräglad självcensur.”

Ett urval texter:

Federico Vegas | Om fascination
”Handlar mitt förhållningssätt till det som sker i Venezuela om fascination eller uppmärksamhet?”, frågar sig den venezuelanske författaren och arkitekten Federico Vega i sin essä där han utforskar hur fascinationen för det ödesdigra som dagligen händer i Venezuela riskerar att förlama landets konstnärer och författare.

Luz Mely Reyes |Caracas, flugornas stad
Flugorna i Caracas har tagit över journalisten Luz Mely Reyes liv. Under det senaste året har kilovis skräp spridits ut över gatorna där hon bor. Flugorna förföljer henne, tar sig in i hennes hem, lämnar henne inte i fred. Vad vill flugorna henne? ”Varför blir jag så irriterad av några insekter?” frågade hon sig. 

Cristina Raffalli | Vittnesmål av en politisk fånge
Venezuela har fortfarande en lång väg att gå när det kommer till hbtq-rättigheter. Venezuelansk lag erkänner till exempel inte samkönade äktenskap eller partnerskap. När hbtq-aktivisten och politikern Rosmit Mantilla öppet kritiserade bristen på framsteg när det gäller hbtq-rättigheter fängslades han. Under två och ett halvt år var han offer för och vittne till tortyren. Journalisten Cristina Raffalli har för Dissidentbloggen sammanställt hans berättelse från den tiden.

Henrik Brandão Jönsson | ”Vi lever under systematisk censur”
Nyligen svors Nicolás Maduro in för en ny sexårig mandatperiod i Venezuela. Inga demokratiska länder erkänner honom som landets legitime ledare, men det hindrar inte regimen. Det senaste året har ledarna i Venezuela fängslat motståndare och rensat sociala medier från kritik. Dissidentbloggen har pratat med nätaktivisten Melanio Escobar i Caracas som vägrar vara rädd för regimen.

Läs hela numret här.

Dissidentbloggen är en digital tidskrift som ges ut av Svenska PEN. Vi lyfter fram de förbjudna texterna – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Vi har i dag läsare i över 80 länder. Dissidentbloggen publiceras sedan 2011 med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Statens Kulturråd.

För frågor om Dissidentbloggen, kontakta:
Elnaz Baghlanian
Chefredaktör
E-mail: elnaz.baghlanian@svenskapen.se
Tel: 0702-72 57 33 

Illustration: Johanna Magoria