Hur påverkas yttrandefriheten av det nya lagförslaget om datalagring?

telephone-586266_1920.jpg

Regeringen har lämnat ett nytt lagförslag till lagrådet om datalagring vid brottsbekämpning. Den första lagen gäller telekombolagens utökade rätt att spara och lämna ut data. Den andra syftar till att ge polisen utökade befogenheter genom att exempelvis hacka misstänkta brottslingars telefoner och datorer för att ta del av deras kommunikation och filer.

Hur påverkar regeringens nya lagförslag om datalagring medborgarnas rättigheter, integritet och yttrandefrihet?

Den frågan ställer sig Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson, Ola Larsmo, styrelseledamot i PEN International och it-debattören Mattias Beijmo som idag skriver i DN om lagförslagets tänkbara negativa konsekvenser för yttrandefrihet och integritet.

Läs artikeln i sin helhet här.