Iran: Golrokh Ebrahimi Iraee släppt mot borgen

Författaren och människorättsförsvararen Golrokh Ebrahimi Iraee i Iran har släppts fri mot borgen. Hon dömdes till fängelse i oktober 2016 för att ha ”förolämpat islam” och ”spridit propaganda mot systemet”. Som bevis mot Ebrahimi Iraee användes en av hennes noveller som kritiserar avrättning genom stening, samt ett Facebookinlägg där hon uttryckt sitt stöd för rapparen Shahin Najafi som lever i exil. 

Novellen var opublicerad, men de iranska myndigheterna kom över den vid ett tillslag 2014. En grupp män som troligen tillhörde Revolutionsgardet tvingade sig in i hennes hem, och beslagtog anteckningsböcker, dator och cd-skivor utan att ha visat någon order om husrannsakan. 

Novellen är en berättelse om en ung kvinna som ser filmen The Stoning of Soraya M, och blir så upprörd att hon bränner ett exemplar av Koranen. Den amerikanska filmen är en dramatisering av en verklig händelse och handlar om en ung kvinna som stenas till döds för äktenskapsbrott. 

Golrokh Ebrahimi Iraee har behandlats som kriminell enbart för att hon fredligt har utövat sin rätt till yttrandefrihet. Svenska PEN menar att frisläppandet av Golrokh Ebrahimi Iraee är mycket välkommet, men det sker alltför sent eftersom hon inte skulle ha suttit en enda dag i fängelse.