Reutersjournalister släppta

wa-lone-moe-aung-myanmar-reporters-300x200.jpeg

De två Reutersjournalisterna, Wa Lone och Kyaw Soe Oo, släpptes på tisdagen efter drygt 500 dagar i fängelse i Myanmar.

I september 2018 dömdes de till sju års fängelse efter anklagelser om att ha brutit mot lagen om statshemligheter, då de rapporterat om massmord på folkgruppen rohingyas. Frigivningen skedde i samband med en amnesti utfärdad av Myanmars president Win Myint.

När de klev ut genom portarna på Inseinfängelset möttes de av media och en jublande folksamling.

Wa Lone gjorde tummen upp och tackade alla som drivit kampanjer för att få dem fria:

-        Jag vill tacka alla runtom i världen som kämpat för att vi ska friges. Jag är så glad att få återse min familj och mina kollegor och kan inte vänta tills jag är tillbaka på nyhetsredaktionen igen.

I april tilldelades Wa Lone och Kyaw Soe Oo det prestigefyllda Pulitzerpriset. I ett uttalande från Reuters chefredaktör, Stephen J Adler, säger han att de har blivit symboler för pressfriheten: ”Vi är enormt glada över att Myanmar har släppt våra modiga reportrar.

-        Det är oerhört glädjande att Wa Lone och Kyaw Soe Oo nu äntligen har släppts efter drygt ett och ett halvt år i fängelse. De skulle aldrig ha fängslat överhuvudtaget och jag är glad att omvärlden inte tystnade och glömde deras fall. Det har troligen bidragit till deras frihet idag, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.